Національна школа суддів України

Розглядаємо проблемні питання адміністративного судочинства

23–27 березня 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить дистанційну підготовку суддів апеляційних адміністративних судів.

Підготовку суддів у формі дистанційного навчання в онлайн режимі на веб-сайті Національної школи суддів України розпочали ректор Національної школи суддів України доктор юридичних наук, Заслужений юрист України Микола Оніщук та проректор з підготовки кадрів для судових органів, суддя Верховного Суду України у відставці, Заслужений юрист України Анатолій Костенко.

Ректор Микола Оніщук акцентував увагу суддівської аудиторії на сучасних технологіях навчання в Національній школі суддів України. В межах підготовки будуть проведені дистанційні курси за посиланням на сайті НШСУ “Проблеми ефективного судового захисту в адміністративному судочинстві” та “Особливості провадження у справах щодо охорони довкілля”.

У ході інтерактивних лекцій з використанням презентації Power Point передбачено спілкування слухачів з висококваліфікованими авторитетними суддями, правниками, науковцями.

Заступник начальника (директора) тестологічного центру Національної школи суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук, Заслужений юрист України Михайло Цуркан приділить увагу висвітленню особливостей розгляду спорів  з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження та звільнення з публічної служби з урахуванням новел законодавства, що регулює спірні правовідносини.

Суддя Вищого адміністративного суду України у відставці Олександр Ситников розкриє важливе питання щодо доказів і доказування в адміністративному судочинстві під час апеляційного перегляду судових рішень в адміністративних справах.

Зацікавить суддів дискусія стосовно проблемних питань, які виникають під час розвязання спорів, що стосуються статусу біженця, додаткового або тимчасового захисту та забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб і населення, постраждалого від конфліктів. Навчальний захід організують радник з правових питань Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців Дмитро Плечко, начальник відділу організації спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Національної школи суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, Заслужений юрист України Олександр Гашицький та адвокат Олександр Журко.

Представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб (2014-2018 р.р.), адвокат Жанна Лук’яненко розповість про застосування Європейської Конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини в адміністративному судочинстві.

Заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського самоврядування Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук Олександр Іщенко зосередить увагу слухачів на особливостях застосування електронних доказів в адміністративному судочинстві.

Під час обговорення теми щодо механізмів запобігання корупційним правопорушенням та правопорушенням, пов’язаним з корупцією, викладач Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська окреслить окремі аспекти запобігання корупції.

Доцільною для використання в роботі буде лекція головного наукового співробітника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидата філологічних наук, доцента Оксани Кабиш щодо українського ділового мовлення та мистецтва правового письма.

Заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів, кандидат психологічних наук Андрій Маслюк ознайомить суддів апеляційних адміністративних судів з аспектами запобігання розвитку професійного вигорання. Судді отримають знання про особливості емоційно-вольової саморегуляції та первинні навички з протидії професійному вигоранню.

Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.