Національна школа суддів України

Розпочалось громадське обговорення проекту конституційної реформи правосуддя

18 вересня 2015 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у громадському обговоренні проекту змін до Конституції України в частині правосуддя, затвердженого Конституційною Комісією.

Організатором обговорень виступила Конституційна комісія за підтримки Проекту USAID "Справедливе правосуддя". У ході заходу члени Конституційної Комісії презентували відповідний проект змін. Учасниками обговорення були науковці, представники суддівського корпусу, правничої спільноти, громадянського суспільства.

Олексій Філатов, Заступник Глави Адміністрації Президента та Голова Робочої групи з питань правосуддя та суміжних правових інститутів, відкриваючи захід,  закликав до широкого та активного обговорення напрацьованих змін та  спільного доопрацювання цього надважливого для країни проекту. З цією метою Конституційна Комісія проведе  громадські обговорення впродовж вересня – жовтня 2015 року на базі провідних українських університетів по всій країні.

Ректор Національної школи суддів України  Микола Оніщук у своїй презентації  детально проаналізував ключові зміни, які чекають на правосуддя та суміжні правові інститути внаслідок реалізації конституційних перетворень. Ректор наголосив, що основна мета змін – повернути громадянам віру у можливість захистити свої права у суді та забезпечити для суспільства гарантоване право на справедливий і публічний розгляд спорів упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом. Оскільки ресурс лише законодавчих удосконалень практично вичерпаний, можливість суттєвих зрушень у царині здійснення правосуддя пов'язується нині саме з очікуваними змінами до Конституції – підкреслив Микола Оніщук. Напрацьовані зміни є вираженням запитів на модернізацію правосуддя, які формує суспільство. Переконатись у цьому, а також донести суть конституційної реформи до широкого загалу – основне завдання громадських обговорень, які розпочались – підсумував ректор.

У ході подальшого обговорення відбулася активна дискусія членів Конституційної Комісії з присутніми. Піднімалися теми доступу до суддівської професії, деполітизації та незалежності судової влади, забезпечення змагальності у судовому процесі, інституційної спроможності суміжних правосуддю інститутів.

Характер обговорення  та відгук аудиторії підтвердив необхідність подібних заходів.