Національна школа суддів України

Розпочато новий проект Ради Європи

16 липня відбулося перше засідання Наглядової ради Проекту Ради Європи  "Боротьба з насильством щодо дітей в Україні", одним із учасників якого є Національна школа суддів України. Проект підтримує зміцнення системи захисту дітей в Україні та судову систему з акцентом на захист дітей від сексуального насильства, заохочення сприятливих практик у сфері правосуддя та прав дитини в цифровому середовищі. Він тісно пов’язаний із стратегією Ради Європи з прав дитини (2016-2021) і впроваджується в рамках плану дій Ради Європи для України на 2018-2021роки. Проект має три ключові складові: міжвідомча співпраця, навчання та розбудова потенціалу, а також обізнаність та профілактика.

Проект є продовженням попереднього Проекту Ради Європи "Боротьба з насильством щодо жінок і дітей в Україні" реалізованого у 2017-2018 роках та використовуватиме досвід і висновки, виявлені під час фази I.

Від Національної школи суддів України на засіданні виступила член Наглядової ради Тетяна Пустовойтова, начальник відділу міжнародного співробітництва. Вона відмітила позитивний досвід групи розробників НШСУ дистанційного навчального курсу HELP "Правосуддя дружнє до дитини" в рамках попереднього проекту, який було розроблено у співпраці з Національною академією прокуратури. Але цей курс потребує оновлення. Також практика роботи в умовах пандемії  показала ефективність та зацікавленість суддів у проведенні тематичних вебінарів із залученням провідних європейських та українських експертів, практику проведення яких для суддів, які розглядають справи щодо насильства над дітьми, було б доцільним ширше використовувати, особливо з урахуванням  умов карантину та потреби у наданні оперативної інформації щодо розширення спектру методів злочинних дій щодо дитини з використанням Інтернету, неконтрольований доступ до якого дітей значно збільшився останнім часом. Доцільним також було б проведення спільних навчальних заходів, круглих столів та експертних обговорень за участі суддів, прокурорів та слідчих - учасників процесу розслідування та розгляду справ щодо сексуального та домашнього насильства над дітьми для забезпечення справедливого розгляду справ та адекватного покарання кривдників.

Учасники засідання, партнери Проекту, поділилися пропозиціями щодо заходів, які могли б бути включені до робочого плану. Діяльність Проекту заплановано у період з 1 квітня 2020 по 31 грудня 2021 року.