Національна школа суддів України

Розпочато серію відкритих вебінарів щодо дій судової влади в умовах пандемії

28 квітня проведено вебінар “Роль судді та судового адміністратора в умовах пандемії” - перший із серії відкритих вебінарів, організованих Національною школою суддів України у співпраці з Програмою USAID “Нове правосуддя” спільно з Національним суддівським коледжем у місті Рено (США), участь в якому взяли 93 особи.

Відкриваючи вебінар, зі вступними промовами виступили Наталія Шукліна, проректор НШСУ, Девід Вон, керівник Програми USAID “Нове правосуддя”,  Вільям Брансон, директор спеціальних проектів Національного суддівського коледжу (США, Рено), та Богдан Моніч, голова Ради суддів України.

У своєму виступі Наталія Шукліна підкреслила актуальність і важливість тематики серії вебінарів в період, коли весь світ стикнувся зі спалахом COVID-19. Для українських судів дуже корисним є досвід, набутий американськими колегами, коли стала очевидною важливість готовності судової системи України до ефективного реагування на пандемію.

Подібно до судових систем у всьому світі, українські суди стикаються із багатьма пов’язаними з пандемією викликами стосовно внутрішнього управління судом, комунікації, а також доступу до суду та судових послуг. Вебінар акцентував увагу на тому, що весь персонал судової системи, у тому числі судді і судові адміністратори, відіграє важливу роль в ході ухвалення правильних рішень у справах, пов’язаних із надзвичайною ситуацією у сфері громадського здоров’я або порушеннями карантинних обмежень, підготовки ефективного реагування у своєму суді, розробки і впровадження плану дій на випадок надзвичайної ситуації, комунікації із апаратом суду, представниками ЗМІ і громадськості, а також забезпечення безперервної діяльності суду.

Спікери на вебінарі були Чарльз ЛаВердір, Голова окружного суду штату Мен, США (у відставці) та Богдан Моніч, суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду, голова Ради суддів України

Участь у вебінарі допомогла суддям і судовим адміністраторам:

  • визначити свою роль у реагуванні на пандемію COVID-19 та інші пандемії чи епідемії;
  • підсумувати, як вони можуть раціонально реагувати на спалах пандемії;
  • забезпечити розгляд справ, які можуть надійти у результаті спалаху пандемії COVID-19;
  • знайти баланс між захистом прав людини і громадянина та вимогами щодо забезпечення громадської безпеки в умовах пандемії;
  • краще розуміти етичні вимоги в умовах пандемії;
  • знаходити ресурси для забезпечення належного реагування в надзвичайних ситуаціях

Наступний вебінар на тему “Медіація: ключові елементи успішних програм” відбудеться у четвер 29 квітня о 16:00.