Національна школа суддів України

Розробка курсу щодо діяльності слідчого судді

5 грудня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України провела засідання групи розробників курсів “Діяльність слідчого судді як гаранта захисту прав людини на досудовому розслідуванні”.

Розробка цих курсів, зокрема і дистанційних, є надзвичайно актуальною у світлі неоднозначного тлумачення положень Кримінального процесуального кодексу України щодо діяльності слідчих суддів та неоднакового застосування судами законодавства із цих питань. Це стосується і попередження свавільного втручання в конституційні права особи, а також забезпечення права на свободу та особисту недоторканність, що залишається головним обов’язком слідчих суддів під час досудового розслідування та пріоритетом їхньої діяльності.

Мета курсу — висвітлення проблемних питань у діяльності слідчого судді суду першої інстанції та допомоги в напрацюванні певного алгоритму дій з дотриманням норм національного та міжнародного законодавства.

До групи розробників увійшли судді Ольга Шаповалова, Олександр Коротких, Микола Місечко, Петро Заруба, Катерина Середа, Вероніка Сенюта, Ольга Луньова, Дмитро Ткаченко та викладач відділу підготовки викладачів (тренерів) Ольга Короткова.