Національна школа суддів України

Розробка навчальних курсів з питань застосування норм міжнародного гуманітарного права

31 травня 2022 року під керівництвом ректора Миколи Оніщука відбулася робоча онлайн–нарада щодо розробки навчальних курсів для суддів з питань ефективного застосування норм міжнародного гуманітарного права в умовах збройної агресії проти України.

Учасниками наради були начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей та залучені судді-розробники – голова Перемишлянського районного суду Львівської області Андрій Савчак, суддя Московського районного суду м. Харкова Дмитро Крівцов, суддя Вищого антикорупційного суду Віра Михайленко, суддя Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області Олена Бальжик, суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Мар’ян Мицак та суддя Артемівського міськрайонного суду Донецької області Ольга Федорів.

Нараду розпочав Микола Оніщук, який зазначив важливість оперативної підготовки навчальних курсів для суддів щодо проблематики воєнних злочинів та застосування міжнародного гуманітарного права у сьогоднішніх реаліях, адже українські судді наразі відчувають дефіцит досвіду та інструментарію правозастосування у подібних справах, і тому потребують додаткового навчання. Ректор відмітив, що левова частина нинішніх навчальних заходів Національної школи суддів України стосуються якраз проблематики застосування ст. 438 ККУ та міжнародного гуманітарного права в цілому. Крім того, він висловив пропозицію щодо розширення та доповнення складу групи розробників, а також порадив координувати роботу над курсом з національними і міжнародними партнерами, оскільки це допоможе підготувати більш якісний теоретичний та практичний матеріал для майбутніх навчальних заходів з тематики воєнних злочинів.

Тетяна Фулей представила склад групи розробників та озвучила її першочергові завдання на найближчі тижні, а також поінформувала про заходи НШСУ з тематики воєнних злочинів та МГП, які заплановані на червень місяць.

Надалі відбулися предметні дискусії між розробниками щодо змін, зауважень, пропозицій до підготовки навчальних заходів НШСУ з ефективного застосування норм міжнародного гуманітарного права в умовах збройної агресії проти України.

За підсумками наради було визначено конкретні завдання для суддів-розробників та домовлено про повторну зустріч для продовження роботи над зазначеним навчальним курсом.