Національна школа суддів України

Розробка посібника “Діяльність слідчого судді як гаранта захисту прав людини на досудовому розслідуванні”

3 грудня 2018 року в Національній школі суддів відбулась зустріч групи розробників з продовження роботи над посібником для суддів “Діяльність слідчого судді як гаранта захисту прав людини на досудовому розслідуванні”.

До складу групи розробників увійшли начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук Ольга Шаповалова, викладач-координатор відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя у відставці, кандидат юридичних наук Ольга Булейко, суддя Дарницького районного суду міста Києва, кандидат юридичних наук  Петро Заруба, суддя Оболонського районного суду міста Києва Микола Місечко та суддя Вугледарського міського суду Донецької області Ольга Луньова.

Як засвідчили результати апробації курсу з цієї теми, розробка посібника є надзвичайно актуальною у світлі неоднозначного тлумачення положень Кримінального процесуального кодексу України щодо діяльності слідчих суддів та неоднакового застосування судами законодавства із цих питань. Попередження свавільного втручання в конституційні права особи, а також забезпечення права на свободу та особисту недоторканність залишається головним обов’язком слідчих суддів під час досудового розслідування та пріоритетом їхньої діяльності.

Метою розробки посібника є висвітлення проблемних питань у діяльності слідчого судді суду першої інстанції та допомога в напрацюванні певного алгоритму дій із дотриманням норм національного та міжнародного законодавства.