Національна школа суддів України

Розробка рамки гендерних компетентностей для суддів

3-4 листопада 2020 року Національна школа суддів України спільно з Координатором проєктів ОБСЄ в Україні у межах проекту “Підтримка професійного навчання суддів” провела засідання фокус-групи суддів-гендерних координаторів та координаторок з метою обговорення рамки гендерних компетентностей для суддів.

У своєму вітальному слові Посол Генрік Вілладсен відзначив вже існуючу співпрацю НШСУ та Координатора проєктів ОБСЄ в Україні щодо підвищення гендерної обізнаності суддів та зазначив, шо впровадження гендерного інтегрування у судову систему сприяє верховенству права та справедливості правосуддя через рівність прав чоловіків та жінок. Проведення гендерних політик та практик підтримують мир, безпеку та є зобов’язанням, передбаченим у важливих міжнародних документах та документах ОБСЄ. Посол вказав на готовність Координатора проєктів ОБСЄ продовжувати у 2021 році роботу у цьому напрямку з метою розвитку нових інструментів гендерного інтегрування та підвищення рівня гендерно сенситивного правосуддя, основою чого стане рамка гендерних компетентностей судді. Важливість гендерно сенситивного правосуддя та гендерної рівності для концепції безпеки ОБСЄ відзначила і Наталія Ступницька, національна менеджерка програми верховенства права та прав людини Координатора проєктів ОБСЄ в Україні. Тетяна Фулей, начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України, що очолює робочу групу з розробки рамки гендерних компетенстностей для суддів, під час відкриття засідання фокус-групи наголосила, що гендерна рівність є наріжним каменем дотримання прав людини і водночас частиною міжнародних зобов’язань, які взяла на себе Україна, приймаючи та ратифікуючи низку міжнародних та регіональних зобов’язань. Зокрема, розробка рамки гендерних компетентностей та доповнення гендерним компонентом, серед іншого, змісту кваліфікаційного іспиту є одним із заходів, передбачених Національний Планом дій з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок до восьмої періодичної доповіді України про виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок на період до 2021 року, затвердженим розпорядженням КМУ від 5 вересня 2018 р. № 634-р

Учасниками засідання фокус-групи були судді-гендерні координатори/ки, які протягом 2018-2020 рр. пройшли поглиблену підготовку з питань гендерної рівності – Ярослав Левик, суддя Львівського апеляційного суду, Ростислав Москаль, суддя Львівського окружного адміністративного суду, Інна Плахтій, суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області, Тетяна Фортуна, суддя Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області, Тетяна Шевиріна, суддя Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області, Сергій Шинкоренко, суддя Городоцького суду Хмельницької області та Валентина Гребенюк, суддя Апеляційного суду Миколаївської області (у відставці). Окрім того, в онлайн форматі участь взяли Надія Стефанів, суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, Андрій Савчак, суддя Перемишлянського районного суду Львівської області, Дмитро Крівцов, суддя Московського районного суду м. Харкова та Ольга Федорів, суддя Артемівського міськрайонного суду Донецької області.

Фокус-група працювала у межах трьох сесій, присвячених поняттю та юридичним підставам гендерної компетентності судді, її структурі, а також  формуванню та розвитку гендерної компетентності судді.

Під час засідання фокус-групи судді мали змогу поділитися своїм досвідом як гендерних коордианторів/ок щодо ідентифікації та розгляду гендерно чутливих справ, обговорити набір знань та навичок, необхідних судді для розгляду та вирішення гендерно чутливих справ та ситуацій, а також методичні інструменти розвитку гендерної компетентності судді.

Окрім роботи над розробкою гендерною компетентністю судді, учасники фокус-групи мали змогу в онлайн форматі долучитися до роботи «круглого столу» з обговорення проєкту ІХ періодичної доповіді неурядових організацій щодо виконання зобов’язань держави Україна щодо Конвенції ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок (CEDAW).

У зв’язку з пандемією коронавірусу COVID-19 усі учасники та учасниці заходу дотримувалися протиепідемічних заходів – носили маски та зберігали соціальну дистанцію.