Національна школа суддів України

Розробка стандартів суддівської освіти як початок шляху

3 листопада 2014 року в Національній школі суддів України відбулася зустріч з експертом Ради Європи Лореною Вінтер Бахмайер та  менеджером проекту Ради Європи “Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні” Андрієм Кавакіним.

Національну  школи суддів представляли ректор Микола Оніщук та проректор Наталія Шукліна, а також члени робочої групи з розробки концепції національних стандартів суддівської освіти. Основною метою зустрічі  було обговорення проекту концепції національних стандартів суддівської освіти, який був підготовлений працівниками Національної школи суддів у співпраці з проектами міжнародної технічної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права в Україні.

На початку зустрічі ректор Микола Оніщук розповів про інституційну розбудову Національної школи суддів України та заходи, які вживає керівництво Школи для її зміцнення, покращення системи суддівської освіти, запровадження нових методик викладання. Ректор зазначив, що наразі вдалося досягти розуміння в суддівському середовищі вагомості ролі та місця суддівської освіти у становленні справедливого правосуддя. Також Микола Оніщук розповів про основні напрями та  завдання судової реформи, яка визначена в Україні однією з нагальних. Ректор зазначив, що в процесах реформування судоустрою, що вже відбуваються, так і лише запланованих Національна школа суддів бачить свою визначену роль і завдання. Одне з таких завдань – запровадження чітких національних стандартів суддівської освіти. Водночас, запозичення передового досвіду європейської та світової спільноти є необхідними для формування належного рівня суддівської освіти та реформування судової системи.

У свою чергу, Лорена Вінтер Бахмайер відмітила, що спостерігає в Україні непідробний інтерес до судової реформи та побудови справедливого правосуддя. Вона констатувала професійний підхід до підготовки проекту національних стандартів суддівської освіти та якість його концептуальних положень. Закріплений в документі підхід Національної школи суддів України щодо змісту суддівської освіти, навчальних заходів, методології  – є вдалим для формування належного рівня суддівської освіти. Водночас, розробка стандартів це лише початок великого шляху – адже підготовка програм, курсів та викладачів у подальшому має узгоджуватись із національними стандартами суддівської освіти. Тому перед затвердженням їх потрібно ще ретельно доопрацювати з урахуванням потреб тих, хто безпосередньо їх буде використовувати -  резюмувала пані Лорена Вінтер.