Національна школа суддів України

Розробляється концепція національних стандартів суддівської освіти

17 вересня 2014 року в Національній школі суддів України відбулося обговорення проекту концепції національних стандартів суддівської освіти.

Проект цього документа був підготовлений працівниками Національної школи суддів у співпраці з проектами міжнародної технічної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права в Україні.

Концептуальними положеннями проекту закріплюються основні стандарти щодо змісту та організації проведення навчальних заходів для суддів і кандидатів на посаду судді в Національній школі суддів України.

Як зазначалось під час наради, метою запровадження національних стандартів суддівської освіти є відображення підходу Національної школи суддів України до суддівської освіти як основи підвищення довіри суспільства до суду, підвищення якості судівництва та утвердження верховенства права.

Презентуючи напрацювання, начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Тетяна Фулей зазначила, що запропонована до розгляду редакція документа відображає одну із парадигм організації суддівської освіти.

Також зазначалось, що прийняття концепції національних стандартів суддівської освіти означатиме перехід на новий якісний рівень у підготовці навчальних програм, посібників, освоєнні методології. Також перехід на нові стандарти буде означати, що всім причетним до суддівської освіти належить працювати над її розбудовою та високим рівнем свідомо та з ентузіазмом. Враховуючи, що вся держава нині знаходиться у вирі реформ, правосуддя та суддівська освіта не можуть залишатися осторонь – нові національні стандарти суддівської освіти є безальтернативним кроком у наближенні вітчизняної судової системи до кращих світових зразків.Робота над проектом триває.

Після опрацювання висловлених пропозицій і зауважень остаточна редакція концепції національних стандартів суддівської освіти буде представлена для обговорення суддівською спільнотою.