Національна школа суддів України

Розширення загальної обізнаності для правильного визначення юрисдикції

18 лютого 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України у співпраці з проектом Twinning “Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні” та Верховним Судом провела для помічників суддів і консультантів Верховного Суду тренінг “Вирішення проблем визначення юрисдикції та запобігання зловживанню процесуальними правами: досвід країн Європи” .

Тренінг проводився з метою розширення загальної обізнаності працівників апарату Верховного Суду щодо визначення юрисдикції, запобігання зловживанням процесуальними правами, особливостей практичного застосування касаційних фільтрів, написання проектів судових рішень, ефективного вирішення юрисдикційних спорів, застосування практики ЄСПЛ під час підготовки справи до судового розгляду, упровадження електронного суду, тайм–менеджменту офісу судді та підвищення професійної компетентності помічників та офісів суддів.

Тренерами цього заняття були суддя адміністративного районного суду Латвії Агріс Дрейманіс, науковий радник Верховного Суду Латвії Нора Магоне, науковий радник Верховного Суду Латвії Олександр Потайчук, науковий радник Верховного Суду Латвії Ріхардс Гулбіс.

У ході тренінгу слухачки та слухачі вивчали іноземний досвід, ділились думками, судженнями, особистим професійним досвідом, адресували латвійським тренерам численні питання.

Жвавий інтерес виник до суддівської незалежності, факторів суспільного та політичного тиску, запобігання зловживанням процесуальними правами, а також до кращих практик налагодження ефективної комунікації з громадськістю.

На всі свої запитання працівники апарату Верховного Суду отримали авторитетні, професійні та змістовні відповіді. Спілкування було жвавим і корисним.

Усі учасники та учасниці тренінгу висловились за потребу у продовженні проведення таких тренінгів.