Національна школа суддів України

Розслідування злочинів про викрадення дітей в умовах війни

25 та 26 червня 2024 року Національна школа суддів України у співпраці з Європейською мережею суддівської освіти (EJTN) проводить вебінар “Розслідування злочинів про викрадення дітей в умовах війни” (дві навчальні сесії) для суддів місцевих загальних і апеляційних судів (кримінальна спеціалізація) із метою підвищення рівня їх кваліфікації.

Роботу вебінару вітальними виступами розпочали ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та Генеральний Секретар Європейської мережі суддівської освіти Інгрід Дервуа.

Модерує навчальний процес суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська, викладач НШСУ Максим Ходаківський.

У ході першої навчальної сесії суддя Апеляційного суду Реймсу (Франція) Томас Кассуто зробив вступ до загальних рамок з викрадення та сексуального насильства щодо дітей як складової концепції порушення законів і звичаїв війни (кваліфікація), а також розповів суддям про особливості огляду місця події й отримання максимальної інформації зі свідчень неповнолітнього потерпілого на прикладі конкретної справи та практичні підходи щодо ролі прокурора в пом’якшенні наслідків злочину для дитини.

У заключній частині вебінару українські судді мали можливість задати питання європейському фахівцю та отримати професійні відповіді.

Під час другої сесії вебінару суддя з Франції зосередить увагу слухачів на загальних положеннях і правовій базі процесу допиту потерпілих у суді та під час досудового розслідування, а також питаннях дотримання європейських стандартів опитування дітей у кримінальному процесі в Україні. Крім того, експерт на прикладі пояснить особливості та методику розслідування злочинів проти дітей в умовах війни.

За результатами пройденого навчання судді заповнять анкети зворотного зв’язку, у яких поділяться враженнями, зауваженнями і побажаннями щодо корисності та практичності прослуханого матеріалу.