Національна школа суддів України

“Розум на кінчиках пальців”

11 грудня 2018 року досвідчені тренери Олеся Дупляк і  Вікторія Антонова  провели курс симуляція судового засідання в одній із шести груп спеціальної підготовки в місті Києві.

Основною метою одноденного курсу є отримання майбутніми служителями Феміди суддівських навичок і  нових знань, необхідних для ведення судового засідання, розуміння ролі судді у правовому статусі соціальних суб’єктів, особливостей поведінки різних категорій учасників судового процесу для спілкування з ними під час вирішення господарських справ.

Курс насичений практичними завданнями щодо вирішення модельних справ, зокрема в ньому є мозковий штурм “Хто і де у судовому засіданні?”, рольова гра щодо участі третіх осіб і свідків у господарському процесі, а також практичне завдання у форматі експрес–опитування із використанням електронної системи клікерів. 

Особливий інтерес, азарт і жваві дискусії у слухачів і слухачок викликала гра мозковий штурм “Хто і де у судовому засіданні?” із застосуванням реквізиту (пазлів), з яких необхідно було якнайшвидше відтворити залу судового засідання та правильно визначити місце і роль осіб у судовому засіданні як учасників судового процесу. Переможцем стала міні–група, яка найшвидше та найбільш правильно визначила учасників у залі судового засідання. За змодельованою справою кандидати та кандидатки на посаду судді вирішували питання щодо розгляду справи у відкритому чи закритому судовому засіданні, а також пропонували варіанти для обговорення складних питань з урахуванням особливостей конкретної справи та кола учасників, училися правильно підготуватися до розгляду справи. Результати презентувалися кожною невеликою групою майбутніх суддів.

Як і під час проведення цього курсу в попередніх чотирьох групах тренери  Олена Коротун, Олександр Крижний, Ярослав Маринченко, Олександра Причко, Ярослав Боровець, так і на цей раз Олеся Дупляк і Вікторія Антонова скеровували роботу груп слухачів і слухачок для правильного розуміння процедур під час розгляду певної категорії справ у господарському судочинстві з урахуванням особливостей конкретної справи та кола учасників, права та обов’язки яких можуть бути порушені чи зачіпатися за наслідками розгляду справи.

Координатор блоку з господарського судочинства Олександр Потильчак та судді розробники курсу Олександр Крижний, Олена Коротун, Олеся Дупляк, Володимир Гевко та Вікторія Антонова вдячні відділу міжнародного співробітництва Національної школи суддів України та Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) програма “Нове правосуддя” за надання реквізиту (пазлів) для реалізації того, що було задумано розробниками.

Останнього дня проведення Програми блоку ІІІ “Господарське судочинство” в місті Києві буде завершено роботу над  цим курсом за участі тренерів  Олесі Дупляк, Вікторії Антонової та Олександри Причко ще в одній групі майбутніх суддів.