Національна школа суддів України

Розуміння та застосування норм в адміністративному судочинстві

4 лютого 2022 року Національна школа суддів України провела засідання групи з розроблення семінару–практикуму для суддів адміністративних суддів на тему “Тлумачення норм права в адміністративному судочинстві”.

Засідання модерував викладач–науковий консультант відділу підготовки викладачів (тренерів) Олександр Терлецький, який окреслив основні завдання та мету підготовки цього семінару–практикуму. Учасниками групи розробників є судді Олександр Ситников та Ірина Верба, доктор юридичних наук, професор Олексій Піддубний та старший науковий співробітник Ольга Яворська.

У ході засідання напрацьовано змістовну тематику курсу, зокрема загальні положення процесу тлумачення, його поняття, мету, алгоритм. Визначено види тлумачення та вибір виду тлумачення в залежності від суб’єкта, об’єкта та кола правовідносин.   

Фінальним блоком питань, що будуть розкриті, стали теми порядку тлумачення норм права, визначення помилок суду при тлумаченні правових норм та практичний аспект застосування тлумачення.

На завершення засідання учасники домовилися про дату наступної зустрічі та окреслили проблемні питання для подальшого розроблення.