Національна школа суддів України

Розуміння та застосування практики Євросуду

15 лютого 2019 року в місті Києві у приміщенні Верховного Суду Національна школа суддів України провела семінар для помічників суддів Великої Палати Верховного Суду на тему “Проблемні питання врахування практики Європейського суду при здійсненні судочинства. Відновлення провадження у зв’язку з прийняттям рішення Європейського суду з прав людини”.

Викладачем на семінарі був керівник департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду, кандидат юридичних наук Расім Бабанли.

У програмі семінару було передбачено презентацію Power Point, обговорення та дискусію щодо актуальних питань семінару.

Викладач нагадав загальні засади розуміння та застосування практики Євросуду в національному судочинстві та зауважив, що застосування позицій цього міжнародного судового органу робить рішення українського суду більш мотивованим та обґрунтованим. Така практика має сприяти зменшення кількості скарг на рішення українських судів до Європейського суду.

У ході семінару його учасниці та учасники розглянули окремі аспекти відновлення провадження в разі встановлення Європейським судом з прав людини порушення Україною Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та правові наслідки, що виникають у таких випадках.

Особливості застосування практики Європейського суду вивчалися помічниками суддів на прикладі рішень в окремих справах, щодо яких викладач провів з учасниками жваву дискусію.

Надзвичайно інтересним і корисним видався виступ Расіма Бабанли з питань релевантності застосування практики Євросуду, оскільки судді не завжди застосовують рішення цього суду, які безпосередньо стосується справи, яка розглядається.

На завершення семінару помічники суддів мали можливість отримати від викладача відповіді на запитання щодо конвенційних стандартів захисту прав людини.