Національна школа суддів України

Розвиток адміністративної юстиції – шляхи і методи

4 квітня 2016 року ректор Національної школи суддів Микола Оніщук взяв участь у круглому  столі “Шляхи розвитку адміністративної юстиції в Україні”. Учасниками заходу були судді Вищого адміністративного суду України, члени Науково-консультативної ради при Вищому адміністративному суді України, фахівці та експерти.


На обговорення круглого столу були винесені такі питання:

  • розвиток та удосконалення адміністративної юстиції в судовій системі України в контексті конституційної реформи;
  • новели згідно з проектом Закону України “Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України (щодо судової реформи)”;
  • ефективність адміністративного судочинства.

Ректор Національної школи суддів Микола Оніщук прокоментував напрацювання щодо вдосконалення адміністративного судочинства, винесені на обговорення.

Ректор позитивно оцінив змістовне наповнення законопроекту у розділах щодо доказів і доказування, забезпечення позову, мотивування судових рішень, запровадження поняття типових справ.

Водночас, дискутивними Микола Оніщук назвав наміри щодо розширення юрисдикції адміністративних судів на  справи про адміністративні правопорушення та соціальні спори. З огляду на типовість та масовість таких спорів, зосередження їх розгляду виключно в  адміністративній юстиції, може спричинити проблему доступу до правосуддя, враховуючи наявну систему судів.

Ректор також наголосив, що законодавчі напрацювання не націлені на вирішення ситуації з касаційним оскарженням, що склалася в правосудді. Справа в касаційному порядку має розглядатися більшою кількістю суддів, ніж у апеляції, а завдання касації – захист Закону. Роль же Верховного Суду України – забезпечення єдності Закону і правозастосування в різних юрисдикціях – переконаний Микола Оніщук.

Зауваження також викликають положення щодо оскарження нормативно-правових актів. Оскільки вони не зачіпають суб’єктивного права особи, то відповідно не можуть бути предметом судового розгляду.

Адміністративній юстиції також варто дослідити можливість запровадження інституту угоди в судочинстві, зокрема, можливості досудового врегулювання за участі професійного судді – відмітив ректор.

Крім того, при вдосконаленні адміністративного судочинства, варто орієнтуватися на напрацювання Конституційної Комісії щодо вилучення принципу законності і його заміни більш широким принципом верховенства права.

Підсумовуючи, Микола Оніщук вказав на існуюче вікно можливостей для встановлення спеціальних цензів доступу до професії судді адміністративного суду. Зокрема, для державних службовців, що мають досвід відповідної діяльності не менше 15 років. Така необхідність є очевидною та досяжною у ході процесів реформування, що відбуваються нині.

Національна школа суддів України готова долучитись до роботи з удосконалення законодавчого забезпечення діяльності адміністративної юстиції і ви можете розраховувати на наш науковий потенціал – резюмував ректор.