Національна школа суддів України

Розвиток лінгвістичної освіти суддів - європейський досвід

10 лютого 2021 року відбулося чергове засідання лінгвістичної робочої групи Європейської мережі суддівської освіти (EJTN). У заході взяли участь начальник відділу міжнародного співробітництва  НШСУ Тетяна Пустовойтова та головний спеціаліст цього відділу Тіна Міндрул.

Під час засідання Голова Секретаріату EJTN Маркус Брюкнер презентував результати тренінгів з лінгвістики для суддів, що були проведені в умовах карантину у 2020 році та розповів про доcвід проведення он-лайн літніх шкіл з лінгвістики закладами суддівської освіти Литви, Латвії, Нідерландів та Польщі. Увагу було також приділено Європейській стратегії навчання суддів на 2021-2024 роки в контексті покращення професійних мовних навичок працівників сфери правосуддя.

Учасники засідання – представники суддівських шкіл країн ЄС поділилися досвідом мовної підготовки суддів і прокурорів та обговорили питання розробки окремих словників з  юридичної тематики.

У свою чергу, Тетяна Пустовойтова розповіла про навчальні курси, які розроблені та викладаються для кандидатів на посаду судді, суддів, працівників апарату судів та нову серію вебінарів для працівників НШСУ з підвищення обізнаності з питань мови у судово-процесуальній сфері.

На завершення засідання учасники узгодили напрямки роботи у першому півріччі 2021 року та плани розробки глосаріїв для суддів.