Національна школа суддів України

Рух у напрямку демократизації та верховенства права

20 травня 2015 року в Національній школі суддів України відбулася робоча зустріч з експертами Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) та представниками міжнародної консалтингової компанії Tetra Tech ARD.

Метою експертної місії  є проведення аналізу рівня демократії, захисту прав людини та належного врядування в Україні з тим, щоб надати  рекомендації для Агенства США з міжнародного розвитку щодо співпраці  у зазначених сферах з українським урядом та неурядовими організаціями.

У ході зустрічі обговорювалися законодавчі та інституційні проблеми у сфері прав людини, верховенства права та демократичного управління.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук проінформував експертів щодо політико-правових процесів, які відбуваються в Україні нині. Ректор висловив переконання, що правова держава із верховенством права передбачає здатність  суду захистити права людини. Посилення гарантій  такого захисту наразі відбувається шляхом підвищення кваліфікаційної спроможності суддівського корпусу, зокрема через зростання значущості факторів дисциплінарної відповідальності та освіти суддів.

Також ректор розповів про хід конституційного процесу, констатувавши, що суспільство та політичні кола досягли консенсусу щодо необхідності та шляхів конституційного забезпечення судової реформи, децентралізації державного управління та приведення обсягу та змісту конституційних прав і свобод громадян до міжнародних стандартів.

Результатом зустрічі був спільний висновок, що  хоча попереду ще чимало роботи, за підтримки міжнародного співтовариства наша держава продовжує впевнений рух у напрямку демократизації, встановлення належного врядування та суспільства рівних можливостей.