Національна школа суддів України

Секретарі судового засідання господарських судів удосконалюють свої професійні навички

22–26  жовтня 2018 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку секретарів судового засідання окружних та апеляційних господарських судів.

Учасників заходу привітала директор регіонального відділення Валентина Коржик, яка ознайомила присутніх із регламентом та зазначила, що метою цієї підготовки є підвищення ефективності роботи і вдосконалення професійних навичок секретарів судового засідання.

Під час підготовки слухачі разом із викладачем – доцентом Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Василем Пивоваровим в інтерактивній формі опанують  сучасні тенденції українського писемного та усного мовлення в юридичній сфері, ознайомляться з вимогами укладання документів та особливостями їх мовного оформлення, а також із прикладами типових порушень лексичних, граматичних і стилістичних норм у професійному мовленні та письмі.

Особливою частиною підготовки стане відвідування господарського суду Харківської області. Під час візиту суддя господарського суду Харківської області Іван Жигалкін та провідний спеціаліст суду Олена Сапєгіна обговорять зі секретарями  судового засідання можливості прискореного отримання документів учасниками судового процесу.  Провідний інспектор суду Тетяна Шевченко проведе оглядову екскурсію для учасників заходу, розповість про історію створення господарських судів України. Наприкінці дня слухачки та слухачі відвідають музей господарського судочинства.

Про застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці секретарям судового засідання розповість адвокат, координатор програми Ради Європи HELP в Україні Олена Сібільова.

Разом із суддею господарського суду Луганської області Оленою Фоновою  слухачі опанують навички взаємодії зі ЗМІ при розгляді резонансних справ, обговорять актуальні питання застосування ГПК України.

Суддя Харківського апеляційного адміністративного суду Михайло Гуцал ознайомить аудиторію з інноваціями в судочинстві, змінами до законодавства, засадами організації судової влади, доповість про нюанси застосування Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

Спільно із  психологом-практиком Анастасією Горецькою слухачі обговорять психологічні аспекти професійного вигорання працівників апарату суду, дізнаються про засоби оптимізації міжособистісних стосунків. Виконуючи практичні вправи, секретарі судового засідання опанують навички, необхідні для вирішення та попередження конфліктів у спілкуванні між працівниками суду та відвідувачами, навчаться формувати позитивний соціально-психологічний клімат у колективі.

Головний  редактор видання “Держслужбовець” Андрій Мацокін  проведе інтерактивні заняття з вивчення основних положень Закону України “Про державну службу”,  детально проаналізує вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на посади секретарів судового засідання. Викладач проінформує учасників про вимоги Закону України “Про запобігання корупції”, електронне декларування, конфлікт інтересів та фінансовий контроль.