Національна школа суддів України

Секретарі судового засідання удосконалюють свої професійні навички та вміння

4–8 листопада 2019 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку секретарів судового засідання місцевих загальних та апеляційних судів.

Підготовку проходять 37 секретарів судового засідання місцевих загальних та апеляційних судів  Чернівецької, Тернопільської та Хмельницької областей.

Відкрив захід директор  Чернівецького регіонального відділення, суддя у відставці,  заслужений юрист України, кандидат юридичних наук  Анатолій Огородник, який  ознайомив слухачів із програмою підготовки та побажав ефективних результатів  під час проходження навчання.

У ході підготовки помічник судді Кельменецького районного суду  Чернівецької області Світлана Попельницька зосередить увагу слухачів на етичних основах судової діяльності та професійної етики працівників апарату суду.

Під час інтерактивних лекцій судді Чернівецького окружного адміністративного суду Олександра  Лелюка  слухачі розглянуть питання щодо відкриття  провадження  в адміністративній  справі, підготовки  справи  до  розгляду, попереднього судового засідання: порядок його проведення, мета та завдання.  

Суддя, секретар кримінальної плати Чернівецького апеляційного суду Онуфрій Колотило проінформує секретарів судового засідання про першочергові заходи органів державної влади в реалізації Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”. Також учасники підготовки опрацюють вимоги Закону України “Про  державну  службу”, які пред’являються до осіб, призначених на посади секретарів судового засідання, і вимоги Закону України “Про запобігання корупції”, обговорять заходи попередження та відповідальність за корупційні прояви, отримають відповіді від фахівця на питання, що стосуються  конфлікту інтересів і фінансового контролю.

З основними положеннями Закону України “Про захист персональних даних” слухачів ознайомить провідний спеціаліст відділу роботи з кадрами прокуратури Чернівецької області Юрій  Тюфтій.

Разом із керівником регіональної служби інформаційно-технічної підтримки судових процесів (державне підприємство “Інформаційні судові системи”) Юрієм Желиком слухачі детально обговорять дії секретаря судових засідань під час провадження в режимі  відеоконференції та застосування Інструкції про порядок роботи з технічними засобами фіксування судового процесу, затвердженої наказом ДСА України  від  20.09.2012 №108.

Програмою  підготовки  передбачено інтерактивну лекцію щодо  методики роботи секретаря судового засідання з матеріалами судових справ та участь секретаря судового засідання в підготовці справи до судового розгляду.

Усім слухачам, які успішно пройдуть підготовку, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.