Національна школа суддів України

Секретарі судового засідання удосконалюють свої професійні навички та вміння

3–6 лютого 2020 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку секретарів судового засідання місцевих загальних та апеляційних судів.

Підготовку проходять 45 секретарів судового засідання місцевих загальних та апеляційних судів Чернівецької, Тернопільської та Хмельницької областей.

Відкрив захід директор  Чернівецького регіонального відділення, суддя у відставці,  заслужений юрист України, кандидат юридичних наук  Анатолій Огородник, який  ознайомив слухачів із програмою та побажав ефективних результатів  під час проходження підготовки.

 Для проведення підготовки запрошено суддю, секретаря судової палати з розгляду кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення Чернівецького апеляційного суду Онуфрія  Колотила, суддю Першотравневого районного суду м. Чернівці Євгена Нестренка, суддю Тернопільського міськрайнного суду Тернопільської області Віктора Братасюка, суддю у відставці Валентину Чупікову, яка в перший день підготовки зосередила увагу на особливостях розгляду житлових спорів  та на доказах і доказуваннях у цивільному судочинстві.

Віктор Братасюк проведе інтерактивні лекції щодо правил визначення підсудності  цивільних справ, виключної підсудності, направлення справ за підсудністю для розгляду по суті.

Онуфрій Колотило поінформує секретарів судового засідання про першочергові заходи органів державної влади в реалізації Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”. Також учасники підготовки опрацюють вимоги Закону України “Про  державну  службу”, що пред’являються до осіб, призначених на посади секретарів судового засідання, і вимоги Закону України “Про запобігання корупції”, обговорять заходи попередження та відповідальність за корупційні прояви, отримають відповіді від фахівця на запитання щодо конфлікту інтересів і фінансового контролю.

З основними положеннями Закону України “Про державну службу”, про дисциплінарну та матеріальну відповідальність державних службовців  ознайомить провідний спеціаліст відділу роботи з кадрами прокуратури Чернівецької області Юрій  Тюфтій.

Разом з керівником регіональної служби інформаційно-технічної підтримки судових процесів  Юрієм Желиком слухачі детально обговорять дії секретаря судових засідань під час провадження в режимі  відеоконференції та застосування Інструкції про порядок роботи з технічними засобами фіксування судового процесу, затвердженої наказом ДСА України  від  20.09.2012 № 108.

Програмою підготовки передбачено інтерактивну лекцію адвоката Анни Гончарук щодо  методики роботи секретаря судового засідання з матеріалами судових справ та участь секретаря судового засідання у підготовці справи до судового розгляду.

Кожному секретарю судового засідання, який успішно пройде підготовку, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.