Національна школа суддів України

Апробація стандартизованого курсу на тему: “Докази і доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції”

15 вересня 2014 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить апробацію стандартизованого курсуна тему: “Докази і доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції”.

Вітальними словами семінар для суддів місцевих загальних судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської, Чернігівської областей  та міста Києва відкрили проректор по забезпеченню організаційної діяльності Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Володимир Мазурок та викладач Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист АР Крим, кандидат юридичних наук Ольга Шаповалова.

Для проведення семінару викладачами запрошено суддю Верховного Суду України Єлизавету Ковтюк, викладача Національної школи суддів України, суддю Верховного Суду України у відставці, заслуженого юриста АР Крим, кандидата юридичних наук Ольгу Шаповалову, головного наукового співробітника відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддю Верховного Суду України у відставці, заслуженого юриста України Василя Земляного та головного наукового співробітника відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення, суддю Верховного Суду України у відставці, заслуженого юриста України Валентину Кузьменко.

Зазначений семінар проводиться в рамках апробації стандартизованих курсів підготовки суддів, розроблених фахівцями Національної школи суддів України спільно з експертами міжнародних програм та проектів.

Необхідно зазначити, що зазначений курс підготовки суддів є одним із десяти курсів, які на сьогодні розробляються в Національній школі суддів України. Крім цього курсу в стандартизовану програму підготовки суддів, які призначені на посаду судді та працюють на цій посаді нетривалий час, будуть включені семінари на теми: Суддівська етика; Призначення покарання у кримінальних справах; Застосування ЄКПС та рішень ЄСПЛ при здійснені правосуддя; Написання судових рішень; Управління залою судового засідання; Управління часом і планування; Дисциплінарна відповідальність судді; Професійна психологічна підготовка до роботи на посаді судді; Тлумачення нормативно-правових актів.

Під час проведення цього семінару буде проведено експрес– опитування із записом на фліп–чарті: “Які проблеми у вас виникають під час доказування?”.

У плані семінару передбачені міні–лекції щодо основних принципів доказування у змагальній системі. Поняття та види доказів. Процесуальні джерела доказів. Порядок отримання та закріплення доказів.

Слухачі мають працювати в малих групах, в яких будуть  вирішувати практичні завдання та презентувати результати вирішення практичних завдань.

Після проведення обговорення презентацій  та підведення підсумків слухачі зможуть висловити свої побажання щодо удосконалення стандартизованої програми семінару..

Після закінчення семінару кожному судді, який був на ньому присутній, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.