Національна школа суддів України

Семінар–практикум з виборчого законодавства

8 лютого 2019 року в місті Вінниці Національна школа суддів України спільно з Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду, Сьомим апеляційним адміністративним судом за підтримки проектів Ради Європи "Підтримка прозорості, інклюзивності та чесності виборчої практики в Україні" та "Підтримка конституційних і правових реформ, конституційного правосуддя та надання допомоги Верховній Раді у проведенні реформ, спрямованих на підвищення її ефективності" проводила для суддів апеляційних та окружних адміністративних судів усеукраїнський семінар–практикум “Застосування виборчого законодавства”.

З вітальними словами на початку тренінгу виступили : ректор Національної школи суддів України – Микола Оніщук, голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду – Михайло Смокович, секретар Великої Палати Верховного Суду – Всеволод Князєв, голова Сьомого апеляційного адміністративного суду – Віталій Кузьмишин та керівник проектів Офісу Ради Європи в Україні (Венеціанська комісія) – Сергій Ткаченко.

Першу сесію «Практичні аспекти застосування судами національного законодавства про вибори» модерував заступник директора Тестологічного центру- Михайло Цуркан.

Доповідачами сесії  виступили :

  • голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович - «Актуальні питання застосування матеріального права в  процесі розгляду судами виборчих справ»;
  • суддя Шостого апеляційного адміністративного суду Олена Губська - «Визначення підсудності справ у виборчих спорах. Огляд судової практики»;
  • голова Сьомого апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин - «Процесуальні та організаційні повноваження судів апеляційної інстанції у процесі розгляду спорів пов’язаних з виборами».

Другу сесію «Конституційні та інституційні контексти розгляду виборчих спорів. Загальноєвропейські принципи в галузі виборів» модерувала проректор Національної школи суддів України –   Наталія Шукліна.

З доповідями під час сесії виступили : доцент кафедри загальнотеоретичних та державно-правових наук Національного університету “Києво-Могилянська академія”, експерт Венеціанської комісії Ради Європи – Юрій Ключковський з доповіддю на тему «Принципи виборчого права та практика їх застосування»  та юрист Секретаріату Європейського суду з прав людини – Дмитро Третьяков з доповіддю на тему «Міжнародно-правові стандарти у рішеннях ЄСПЛ щодо спорів, пов’язаних із виборчим законодавством».

У дистанційому режимі до роботи семінару змогли долучитися судді всіх апеляційних та окружних адміністративних судів, що значно збільшило аудиторію.

Відео семінару–практикуму за посиланням