Національна школа суддів України

Сфера дії статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод

12 березня 2021 року Одеське регіональне відділення Національної школи суддів України провело онлайн-семінар для суддів місцевих загальних судів на тему: “Гарантії права на справедливий суд за статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод: застосування та дотримання за практикою Європейського суду з прав людини”.

Заступник директора Одеського регіонального відділення Тетяна Золотнікова представила викладачів – суддю Верховного Суду в Касаційному господарському суді, кандидата юридичних наук Єгора Краснова, суддю Вищого антикорупційного суду України, кандидата юридичних наук Віру Михайленко, суддів Одеського окружного адміністративного суду – Оксану Бойко та доктора філософії в галузі права Людмилу Юхтенко.

На початку семінару було проведено експрес-опитування щодо визначення рівня знань учасників ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Під час інтерактивної лекції судді ознайомились зі структурою та загальним аналізом положень ст. 6 Конвенції, її складовими елементами, розглянули поняття “суд” – суд, встановлений законом, незалежний суд, безсторонній суд.

Також судді обговорили особливі гарантії дотримання ст. 6 Конвенції судами на різних стадіях судового процесу та межі застосування ст. 6 Конвенції судами різних інстанцій та юрисдикцій.

Крім того, було опрацьовано практичне завдання, яке учасники отримали заздалегідь, та проведено спільне обговорення результатів.

Використання різних методів опрацювання інформації сприяло активній роботі слухачів під час семінару.