Національна школа суддів України

Шляхи подолання конфліктних ситуацій

22 січня 2021 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України провело онлайн семінар для працівників апаратів місцевих та апеляційних судів на тему: “Психологія діяльності працівників апарату суду. Шляхи уникнення (подолання) конфліктних ситуацій у колективі апарату суду”.

Семінар відкрили директор регіонального відділення, суддя у відставці, заслужений юрист України Олександр Мартиненко і заступник директора регіонального відділення, кандидат наук з державного управління Алла Баштанник, які звернули увагу учасників на важливість теми семінару в контексті запобігання ефекту професійного вигорання, покращення стресо- та конфліктостійкості працівників апаратів судів, ознайомили з програмою, особливостями роботи в онлайн режимі та представили викладача – доцента кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидата психологічних наук Аліну Бунас.

Викладач розпочала семінар із вивчення теоретичної інформації щодо розуміння природи конфлікту як чинника індивідуальної та колективної поведінки, розглянула зі слухачами питання щодо комунікативно-психологічних особливостей міжособистісної взаємодії у конфліктній ситуації і стратегії виходу з конфлікту. 

Окрім того, Аліна Бунас надала практичні поради, як уникати конфліктних ситуацій з учасниками судового процесу та відвідувачами суду, розповіла про шляхи вирішення та попередження конфліктів між працівниками суду, а після перегляду відеороликів обговорила із працівникам апаратів судів ознаки конфліктних ситуацій та відповіла на всі поставлені запитання.

Свої враження від участі в навчальному заході слухачі висловили під час заповнення анкети опитування.

Повний текст програми семінару розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.