Національна школа суддів України

Шляхи поглиблення співпраці у питанні боротьби з кіберзлочинністю

13–14 лютого 2020 року в Києві проходить перше засідання керівного комітету проекту Ради Європи “CyberEast”, організоване Європейською комісією спільно з Офісом Програми кіберзлочинності Ради Європи (C-PROC). Його учасниками є представники країн “Східного партнерства”, МЗС України, МВС, СБУ, РНБО, Офісу Генерального прокурора, Національної академії внутрішніх справ.

Національну школу суддів України на заході представляють проректор Наталія Шукліна, заступники начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності суддів та органів суддівського врядування Олександр Іщенко і Марина Самофал, а також заступник начальника відділу міжнародного співробітництва Вікторія Семенюк.

Очікується, що проект “CyberEast”, у межах основного проекту “ЄС-партнерство до 2020 року” на 2020 рік, проведе необхідні заходи для повного виконання Будапештської конвенції про кіберзлочинність. Це відбуватиметься шляхом розширення потенціалу співробітництва з питань кібер-стійкості, кримінального правосуддя та електронних доказів для країн “Східного партнерства” задля кращого подолання кіберзлочинності. Основна увага буде приділена: вдосконаленню законодавчих та політичних рамок; посиленню потенціалу судових та правоохоронних органів і міжвідомчої співпраці; запровадженню ефективних механізмів міжнародного співробітництва для підвищення довіри до кримінальної юстиції, кіберзлочинності та електронних доказів, у тому числі між постачальниками послуг і правоохоронними органами.

За підсумками першого засідання керівного комітету Європейський Союз, країни-партнери і C-PROC матимуть узгоджену початкову версію робочого плану проекту “CyberEast” та підходи до управління іншими проектами, які будуть обговорені учасниками зустрічі.