Національна школа суддів України

Шляхи протидії перешкоджанню у здійсненні судочинства

23 квітня 2021 року Національна школа суддів України провела онлайн–семінар для суддів місцевих та апеляційних судів “Зловживання процесуальними правами: актуальні питання правозастосовної практики”.

Онлайн–семінар відкрив директор Чернівецького регіонального відділення Анатолій Огородник, який наголосив, що заняття допоможе суддям удосконалити вміння та навички ідентифікації конфліктних ситуацій, пов’язаних з відправленням правосуддя, запобігати їхньому виникненню, а також належно реагувати на випадки перешкоджань у здійсненні судочинства.

Доцент кафедри процесуального права юридичного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Ауріка Паскар розпочала семінар презентацією інтерактивної лекції, яка була присвячена практиці Європейського суду з прав людини.

Суддя  Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Наталія Сакара, використовуючи презентацію PowerPoint, зосередила увагу суддів на актуальних аспектах правозастосовної практики та на особливостях засобів запобігання зловживанню процесуальними правами.

Судді Ігор Лисак і Наталія Половінкіна обговорили зі своїми колегами: сутність, види та суб’єкти перешкоджань у здійсненні судочинства; шляхи протидії у здійсненні судочинства.

Суддя Євген Нестеренко розкрив питання розподілу судових витрат між сторонами як засіб боротьби зі зловживанням процесуальними правами.

Онлайн–семінар був насичений дискусіями, обговоренням відеороликів і відповідями на поставлені запитання.