Національна школа суддів України

Систематизація правових позицій Верховного Суду

23 жовтня 2019 року в місті Києві представники Національної школи суддів України провели зустріч з представниками експертної місії Проекту ЄС “ПРАВО-Justice” в рамках Компоненту Проекту “Посилення інституційної спроможності Верховного Суду з питань дослідження, аналізу та засобів уніфікації судової практики”.

Заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Галина Юровська розповіла про заходи, проведені Національною школою суддів України в рамках співпраці з Проектом із розробки та викладання курсів для суддів.

Начальник Департаменту судової практики та досліджень Верховного суду Латвійської Республіки, міжнародний експерт Аніта Зікмане відзначила успіхи співпраці Національної школи суддів з Проектом і відмітила високі професійні якості працівників установи.

Аніта Зікмане поділилася досвідом Верховного Суду Латвії у сфері забезпечення єдності судової практики, наголосивши на особливій важливості систематизації судових рішень. У результаті тривалої співпраці проекту з Верховним Судом буде створено базу правових позицій Верховного Суду для забезпечення вільного доступу до уніфікованої судової практики.

Галина Юровська висловила готовність Національної школи суддів України розробити курс для суддів і провести відповідну підготовку суддів першої та апеляційної інстанції – майбутніх користувачів такої бази правових позицій.

Під час зустрічі представники сторін домовились про продовження спільної роботи в частині опрацювання стандартизованих підходів для уніфікації судової практики та забезпечення навчання користувачів бази правових позицій, а представники місії  запевнили про активну діяльність з підготовки експертних рекомендацій.