Національна школа суддів України

Складові успішного впровадження дистанційного курсу

У лютому – березні 2015 року Національна школа суддів України проводила підготовку суддів місцевих та апеляційних судів з метою підвищення рівня кваліфікації, які виявили бажання та були обрані для третього набору слухачів дистанційного курсу “Суддівська етика”.

Згідно з навчальним планом усі завдання дистанційного курсу були обов’язковими та оцінювалися викладачами, адже після закінчення особам, які його успішно пройшли, Національна школа суддів України видавала кожному судді відповідний Сертифікат.

Перед слухачами стояли досить різноманітні за складністю завдання: від презентації своїх очікувань від курсу та тестування до написання творчої роботу на тему “Як дотримання суддівської етики може підвищити рівень довіри суспільства до судової системи”. Судді також вирішували ситуативні завдання та коментували статті із Кодексу суддівської етики із зазначенням етичної дилеми, яка стосується цієї статті, а також пропонували свої бачення для вдосконалення певної норми. Безперечно, усі завдання потребували як глибоких теоретичних знань та практичних навичок, так і осмислення норм суддівської етики та обґрунтоване висловлення свої власних думок. Особливу зацікавленість серед суддів викликала можливість спілкування з колегами та викладачами на форумах.

Дистанційний курс “Суддівська етика” розроблявся командою, до якої входили досвідчені фахівці Національної школи суддів України  Тетяна Фулей, Тетяна Пустовойтова, Наталія Буруковська, Ганна Бахарєва та експерти Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Справедливе правосуддя” Ірина Зарецька та Ігор Катерняк. Саме завдяки їхньої участі в підготовці курсу, пояснюється надзвичайна заінтересованість до нього з боку суддівської спільноти.

Під час проходження всіх модулів дистанційного курсу судді могли максимально отримати 100 балів. Для того, щоб завершити курс успішно кожному окремому судді необхідно було набрати не менше 60 балів. Наразі із 90 суддів, які були зараховані для проходження третьої підготовки на дистанційному курсі Сертифікат Національної школи суддів України  отримали 72 судді, причому результат 90 – 100 балів показали всього лише 36 суддів, а загалом дистанційний курс “Суддівська етика” на сьогоднішній день успішно пройшли вже 198 суддів. Це свідчить про зростаючу заінтересованість до дистанційної форми навчання та особливо до питань суддівської етики в такий не простий час для судової системи час.

Необхідно відзначити високий рівень викладачів, які поєднують в собі надзвичайний професійний суддівський рівень з педагогічними навичками, за що отримують слова глибокої вдячності та повагу від слухачів. Суддів Олену Лапчевську, Ганну Шендрікову, Галину Станковську, Ольгу Шаповалову, Віталія Кальника та Володимира Горбалінського серед суддівської спільноти знають як висококласних викладачів, до яких завжди можна звернутись за порадою.

Для того, щоб судді були надалі заінтересовані в проходженні підготовки на цьому курсі дистанційного навчання, який  має залишатися для них практично корисним, його необхідно постійно вдосконалювати відповідно до змін у законодавстві.

Оскільки 28 березня 2015 року набирає чинності нова редакція Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, а з 25 квітня цього року – Закон України “Про запобігання корупції”, то через такі законодавчі новації виникла необхідність найближчим часом проведення засідання розробників, викладачів та адміністраторів курсу з метою його вдосконалення. Тільки з дотриманням такого підходу до підготовки суддів в режимі дистанційного навчання поряд з постійною потребою в проходженні курсу “Суддівська етика”, буде залишатися високою  активність суддів у процесі підготовки по суті без відриву від здійснення судочинства.