Національна школа суддів України

Слідчий суддя – гарант захисту прав людини на досудовому розслідуванні

4–5 грудня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки суддів місцевих загальних судів проводить дводенний тренінг на тему: “Діяльність слідчого судді як гаранта захисту прав людини на досудовому розслідуванні”. 

Тренінг розпочали начальники відділів Іван Балаклицький та Ольга Шаповалова, яка  є модератором цього тренінгу.

Викладачами на цьому занятті працюють судді Ольга Булейко, Микола Місечко, Петро Заруба, Катерина Середа, працівники відділу підготовки викладачів (тренерів) Юлія Герус та Олександр Здебський.

Судді, які проходять підготовку в ході цього дводенного тренінгу, опрацюють низку важливих та актуальних питань, пов’язаних із розглядом слідчим суддею клопотань і скарг, здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні. Вони будуть ознайомлені з практикою застосування окремих видів заходів забезпечення кримінального провадження, дотримання строків досудового розслідування та розгляду клопотань про їх продовження. У програмі цього курсу передбачено вивчення порядку оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів досудового розслідування або прокурора під час досудового розслідування. Усі зазначені питання покликані сформувати у слідчих суддів необхідність чіткого дотримання стандартів прав людини.

Тренінг насичений переглядом відео, проведенням модерованих дискусій, експрес–опитуваннями за допомогою електронної системи клікерів, “мозковими штурмами” та вирішеннями практичних завдань у невеликих групах слухачів. Виконання його програми допоможе суддям сформувати чітке розуміння ролі слідчого судді як гаранта дотримання та захисту прав і свобод осіб на стадії досудового розслідування, це буде сприяти підвищенню ефективності судового захисту конституційних прав і свобод людини.

Модератор Ольга Шаповалова та викладачі–тренери нададуть вичерпні відповіді на всі запитання слідчих суддів.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.