Національна школа суддів України

Служби судової охорони в системі правосуддя України

12 листопада 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України у співпраці з Державною судовою адміністрацією України, Вищим антикорупційним судом та Службою судової охорони провели круглий стіл: “Функціонування Служби судової охорони в системі правосуддя України”.

Роботу круглого столу розпочали перший заступник Голови  Служби судової охорони Станіслав Максимішин, заступник Голови Держаної судової адміністрації Сергій Чорнуцький і проректор Володимир Мазурок, який за допомогою презентації відзначив ефективність поглиблення взаємодії між суддями, апаратами судів, секретаріатами відповідних органів та установ системи правосуддя та Службою судової охорони.

Голова Сьомого апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин та начальник Управління документообігу та організаційного забезпечення апарату Вищого антикорупційного суду України Тетяна Карауш зазначили про значимість обізнаності персоналу служби охорони з судовою системою,  судовими процесами, розподілом обов’язків  та повноважень у суді,  питаннями незалежності суддів і доступу до правосуддя.

Суддя Дмитро Кратко звернув увагу учасників круглого столу на практичну реалізацію прав та обов’язків учасниками судового процесу з підтримання громадського порядку в суді, а також досвідом узаємодії головуючого в судовому засіданні у процесі розгляду резонансних судових справ із силовими підрозділами.

Керівник апарату Вищого антикорупційного суду Богдан Крикливенко поділився  застосуванням практичних заходів для запобігання проявів неповаги до суду та їх припинення.

Заступник начальника відділу науково–методичного супроводження психологічної підготовки суддів Андрій Маслюк розповів про психологічні аспекти взаємодії суду та Служби судової охорони.

Працівниці Національної школи суддів України Діана Сніцаренко й Тамара Закревська на початку й до завершення роботи круглого столу з’ясували очікування його учасників та їх досягнення.

У ході проведення круглого столу учасники:

– підвищили обізнаність персоналу Служби охорони із судовою системою, судовими процесами, розподілом обов’язків  і повноважень у суді, питаннями незалежності суддів  і  доступу до правосуддя

– обговорили практику реалізації прав та обов’язків учасниками судового процесу з підтримання громадського порядку в суді, застосування заходів для запобігання проявів неповаги до суду та їх припинення та забезпечення особистої безпеки суддів і членів їхніх сімей, працівників апаратів судів, охорони приміщень суду, органів та установ системи правосуддя та безпеки учасників судового процесу

– ознайомились із психологічними аспектами взаємодії суду та Служби судової охорони

– проаналізували перспективи вдосконалення взаємодії між судами, органами та установами системи правосуддя, зокрема Державною судовою адміністрацією та Службою судової охорони.