Національна школа суддів України

Службова кар’єра – складова інституту проходження державної служби

29 вересня 2017 року в місті Києві Національна школа суддів України спільно з Апеляційним судом міста Києва провела підготовку працівників апарату Апеляційного суду міста Києва на семінарі на тему: “Положення Закону України “Про державну службу”, питання його застосування. Особливості проходження державної служби в судах. Статус працівників апаратів апеляційних судів. Статус помічників суддів. Питання, пов’язані з процедурою добору осіб, які претендують на зайняття посади помічника судді. Порядок прийому та звільнення з посади помічників суддів. Положення про помічника судді суду загальної юрисдикції, функціональні обов’язки, посадові інструкції, забезпечення їх виконання”.

Для проведення заходу було запрошено начальника відділу організаційного забезпечення проходження державної служби та антикорупційного моніторингу Верховного Суду України Оксану Комар,  яка розкрила зміст теми семінару у формі інтерактивної міні-лекції з презентацією Power Point та обговоренням актуальних питань.  

Як відомо, байдужих до кар’єри людей практично немає. Життя кожної людини проходить у безперервних змінах, у пристосуванні до обставин і вдосконаленні способу діяльності, аби досягти більш високого соціального статусу.

Проходження державної служби – це  тривалий організаційно-правовий процес, що починається з прийняття на державну службу і виникнення державно-службових відносин, подальшого переміщення по службі та закінчується припиненням державної служби; процес, який забезпечує реалізацію правового статусу державної служби, комплектування якісного складу державних службовців, виконання ними посадових обов’язків, управлінських та інших функцій.

У тлумачному словнику Володимира Даля поняття  “проходження служби”  ототожнено з одним словом – “служити”, яке, у свою чергу, означає  бути на державній чи громадській службі, займати місце з певними обов’язками, працювати в ім’я чого-небудь, на благо кого-небудь, бути потрібним, необхідним.

Бути потрібними і необхідними прагнуть і працівники апарату Апеляційного суду міста Києва, які постійно працюють над удосконаленням свого професійного рівня і поглибленням знань, у тому числі, знань і питань, пов’язаних зі вступом та просуванням по службі, проходженням конкурсів, правовим статусом державних службовців та працівників патронатної служби, щорічним оцінюванням, професійним навчанням, дисциплінарною відповідальністю.

Викладач схематично розмежувала для учасників семінару поняття державної та патронатної служби, пояснила відмінності та спільні характеристики, які визначаються обома видами служби,  пояснила особливості застосування положень Закону України “Про державну службу”, чітко окреслила особливості проходження патронатної служби.

Семінар пройшов у невимушеній атмосфері, насиченій детальним обговоренням та елементами конструктивної дискусії, корисними рекомендаціями та практичними порадами, що стануть у нагоді тим працівникам, які дбають  про свій кар’єрний зріст.