Національна школа суддів України

Соціальні права людини: підсумки дворічної діяльності проєкту Ради Європи

15 липня 2021 року заступниці начальників відділів Вікторія Семенюк і Тамара Закревська взяли участь у фінальній офлайн/онлайн–конференції з нагоди офіційного закриття проєкту Ради Європи “Розвиток соціальних прав людини як ключовий чинник сталої демократії в Україні” (далі – Проєкт), який реалізовувався Офісом Ради Європи в Україні протягом 2019–2021 років й основними завданнями якого було приведення українського законодавства та його впровадження відповідно до стандартів Ради Європи.

Конференцію в комбінованому форматі розпочали директор з прав людини Генерального Директорату прав людини та верховенства права Ради Європи Крістоф Пуарель, Міністерка соціальної політики України Марина Лазебна, голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова та заступниця голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко.

У своєму виступі Олена Литвиненко зазначила, що ці два роки були дуже важкі, але Проєкт зробив свій неймовірний унесок у загальну обізнаність про переваги Європейської соціальної хартії серед громадян, юристів, правників і, найголовніше, студентів. Навіть після завершення Проєкту залишаться надбання, які будуть реалізуватися в подальшому.

Фінальна конференція проходила за участю національних і міжнародних експертів Проєкту, представників українського політикуму, судової влади та громадських організацій. Було презентовано основні досягнення за два роки та проаналізовано основні заходи, які були реалізовані в межах діяльності Проєкту.

Окрім цього, під час роботи конференції у форматі пленарних тематичних сесій було обговорено питання щодо рекомендацій у сфері забезпечення соціальних прав, захисту прав дітей та літніх людей, соціальної політики та практики в Україні відповідно до європейських стандартів, а також  проаналізовано процедуру впровадження Європейської соціальної хартії в Україні.

Підсумки роботи конференції та Проєкту загалом підбили менеджерка проєктів Департаменту Європейської соціальної хартії Генерального Директорату прав людини та верховенства права Ради Європи Маргарита Галстян і заступниця Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Ольга Ревук.