Національна школа суддів України

Соціономічна компетентність як психічне утворення

11 листопада 2021 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих загальних судів онлайн–тренінг “Соціономічна компетентність судді”.

Директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна на початку дистанційного заняття звернула увагу на актуальність питань, які включено до програми заняття та підкреслила важливість психологічного клімату для суддів як в судовому засіданні, так і поза межами суду.

Онлайн–заняття підготували та провели працівники відділу науково–методичного супроводження психологічної підготовки суддів під керівництвом  кандидатки психологічних наук Ганни Савченко  та суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Тетяна Чумаченко.

Під час дистанційного тренінгу судді вивчили поняття культури гідності та відповідальності судді, його соціономічну компетентність як психічне утворення, що робить процес здійснення правосуддя гуманним і ціннісно– важливим.

Судді обговорили питання про емоційний інтелект, соціально–психологічні закономірності міжособистісного сприйняття, інтерпретації причин і мотивів поведінки людей. Було проведено модеровану викладачами дискусію  щодо психологічних, фізичних кордонів і конструктивних засобів ведення комунікації, зокрема, професійної.