Національна школа суддів України

Сперечатись необхідно правильно

12 вересня 2014 року в Національній школі суддів України проведено семінар із циклу заходів щодо підвищення рівня кваліфікації працівників, запланованих на друге півріччя 2014 року. Тема заняття: “Еристика. Комунікативний процес як один із аспектів підвищення кваліфікації працівників”.

         Відкриваючи захід, начальник відділу  по роботі з персоналом Олег Цимбалюк  зазначив, що формування графіка та тематики заходів підвищення рівня кваліфікації працівників у другому півріччі 2014 року проводилося на основі пропозицій та запитів працівників Національної школи суддів України.

  Сьогоднішній семінар, який проводив начальник відділу організації спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці Олександр Гашицький, був присвячений мистецтву вести суперечку, дискусію, полеміку, дебати. Мета семінару: зрозуміти, що сперечатись – значить  комунікувати, та навчитись уточнювати позиції опонентів, розробляти оптимальне вирішення проблеми. Тема суперечки викликала непідробний інтерес в колективі. Адже знання принципів ведення дискусії, уміння будувати переконливу аргументацію та ефективно критикувати погляди опонентів – те, що необхідно кожному як у професійному, так і повсякденному житті.

Олександр Васильович розповів про принципи ведення комунікативного процесу суперечки, її етапів, та можливих варіантів розвитку. Розглядалися складові, необхідні для успішного ведення суперечки та фактори, які будуть негативно впливати на її результат.

Підкреслювалось, що головне завдання суперечки – не сама по собі перемога над супротивною стороною, а рішення певної конкретної проблеми, найкраще – таке рішення, що визнають обидві сторони.

Тож давайте сперечатись правильно!


Тест на перевірку отриманих знань