Національна школа суддів України

Спільне завдання – кваліфіковане правосуддя

6 лютого у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України відбулась робоча зустріч ректорату Національної школи суддів України та членів Комісії. 



Ректор Микола Оніщук, презентуючи інформаційно-аналітичний звіт про діяльність Національної школи суддів України у 2014 році, відмітив, що один з найбільших здобутків - це усвідомлення в суддівському середовищі вагомості ролі та місця суддівської освіти у становленні справедливого правосуддя. Завдяки цьому, підходи та бачення Національної школи суддів України щодо шляхів вдосконалення підготовки кандидатів на посаду судді вже незабаром будуть імплементовані в законодавство.

Визначальним для суддівської освіти в Україні є те, що для організації підготовки суддівських кадрів на системній,стандартизованій і науково обґрунтованій основі Національна школа суддів України підготовила Концепцію національних стандартів суддівської освіти. Цей документ має стати дороговказом для подальших законодавчих, інституційних, методологічних змін, впровадження яких дозволить підняти кваліфікаційний рівень суддівського корпусу та якість правосуддя відповідно.

Сьогодні ж Національна школа суддів України вже зробила чимало, і планує зробити ще більше для того, щоб обов’язкове для суддів навчання було цікавим, а головне корисним. Так залучено до викладання топових науковців та юристів-практиків, запроваджено нові формі навчання та методики передачі вмінь і навичок.

Учасники зустрічі висловили спільну думку про необхідність продовження тісної співпраці в організації та підвищенні якості  підготовки суддів та працівників апаратів судів, спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді. Резюмувалося, що спільними зусиллями в середньо короткій перспективі можливо побудувати систему, яка дозволить значно підвищити кваліфікованість вітчизняного правосуддя.

Ще одним вагомим кроком у цьому напрямку стали інституційні перетворення - Комісією погоджено оновлену структуру та штатну чисельність працівників Національної школи суддів України.