Національна школа суддів України

Співпрацю Національної школи суддів України з Апеляційним судом міста Києва буде інституціоналізовано

2 грудня 2013 року відбулася зустріч ректора Національної школи суддів України Миколи Оніщука з керівництвом та суддями Апеляційного суду міста Києва. Зустріч проходила під час загальних зборів суддів, присвячених обговоренню актуальних питань організації діяльності суду. 

Зібрання розпочав голова Апеляційного суду міста Києва Антон Васильович Чернушенко

Пан Чернушенко представив колективу суду Миколу Оніщука, привітав із призначенням на посаду ректора Національної школи суддів України та побажав успіхів у професійній діяльності. Голова Апеляційного суду міста Києва пригадав історію добрих стосунків  з НШСУ, разом із тим відмітивши,  що подібна зустріч у суддів відбувається вперше. Антон Чернушенко наголосив, що наразі усім суддям спільними зусиллями Апеляційного суду необхідно надати допомогу керівництву і колективу Національної школи суддів України з метою її перетворення у потужний та  знаний заклад суддівської освіти.

 В свою чергу ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук поділився із суддями баченням пріоритетів діяльності НШСУ. Ректор, зокрема, зупинився на питанні необхідності підвищення ролі Національної школи в системі спеціальної підготовки кандидатів на посади суддів. Микола Оніщук зазначив, що НШСУ має стати провідним елементом в системі доступу до суддівської професії, що, звісно потребуватиме значних організаційних зусиль та має спиратись на відповідну законодавчу підтримку. Роль суддівського співтовариства, і зокрема, суддів Апеляційного суду міста Києва у цьому процесі теж певною мірою буде визначальною. Їх професійний досвід має бути переданий як колегам, так і тим, хто тільки прагне розпочати шлях до кар’єри професійного судді – підкреслив Микола Оніщук. Крім того, НШСУ планує змінити методологічні підходи до підготовки суддів призначених на посаду як вперше, так і безстроково, щоб навчання для них було цікавим і максимально ефективним – наголосив ректор Національної школи суддів України.


 Антон Чернушенко висловив підтримку озвученим пріоритетам діяльності НШСУ та відзначив, що Апеляційний суд міста Києва готовий долучитися до реалізації цих завдань через співробітництво зі Школою.  Голова Апеляційного суду міста Києва звернувся до колег з пропозицією підтримати рішення щодо підписання угоди про співробітництво між Апеляційним судом та Національною школою суддів України, яка укладається вперше. Вона передбачатиме здійснення спільної діяльності, спрямованої на підготовку висококваліфікованих кадрів для судової системи, науково-методичне забезпечення діяльності судів загальної юрисдикції, підвищення якості здійснення правосуддя в Україні на засадах верховенства права.

Загальні збори суддів підтримали таке рішення. Після доопрацювання тексту з урахуванням зауважень суддів, угода про співробітництво буде підписана, а співпрацю Національної школи суддів України з Апеляційним судом міста Києва буде інституціоналізовано.

 

В ході зустрічі Антон Чернушенко нагородив Миколу Оніщука Відомчою відзнакою Апеляційного суду міста Києва.