Національна школа суддів України

Співпраця із Національним суддівським інститутом Канади

Дотримуючись задекларованого курсу на розбудову власного інституційного потенціалу та впровадження кращої практики у сфері суддівської освіти, Національна школа суддів України продовжує тісно співпрацювати із Національним суддівським інститутом Канади (НСІ). Черговим кроком у реалізації стратегічного партнерства стало проходження стажування представника Національної школи суддів України в НСІ. Реалізація заходу відбувається в рамках українсько-канадського проекту “Освіта суддів – для економічного розвитку” (JEEG Project).

Програмою заходу передбачено обговорення низки питань, зокрема:

-      залучення суддівської спільноти до навчання та підвищення кваліфікації;

-      ролі суддів в управлінні суддівською освітою;

-      розробки і проведення навчальних програм;

-      стратегії залучення суддів і судів до побудови ефективного судово-освітнього простору;

-      створення розкладу проведення підготовки суддів і довгострокового планування освітніх заходів;

-      форм та перспектив запровадження дистанційного навчання для суддів, організації електронних освітніх ресурсів;

-      соціального контексту судової діяльності і суддівської освіти;

-      організації груп підтримки для планування, розробки і проведення навчальних заходів для суддів;

-      підготовки навчальних матеріалів тощо.

У рамках стажування представник Національної школи суддів України – начальник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Олександр Іщенко взяв участь у семінарі НСІ щодо розвитку викладацького потенціалу, де разом із канадськими суддями мав змогу ознайомитись із основами методології викладання курсів для суддів, заснованих на суддівських навичках.

 

Разом із представником Національної школи суддів України стажування у Національному суддівському інституті Канади проходить начальник управління з питань організації підготовки суддів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Роман Савчук.

Планом стажування для учасників передбачено проведення робочих зустрічей із виконавчим директором Національного суддівського інституту Канади суддею Брайаном Леноксом, директором з правових і освітніх питань міжнародних програм Дональдом Чіассоном, директором міжнародної групи співробітництва Брендою Каппер, директором з освітніх і академічних питань Бреттель Доусон, директором з операційних питань Майклом Ріппоном, керівником проекту “Освіта суддів – для економічного розвитку” Діаною Сімкович, працівниками Національного суддівського інституту Канади, залученими до підготовки суддів.

У ході зустрічей обговорюються практичні аспекти організації освіти суддів у Канаді, перспективи і подальші кроки щодо інституційного зміцнення та стратегічного планування роботи Національної школи суддів України на шляху до запровадження нової методології викладання.

 

 

За результатами стажування будуть підготовлені експертні пропозиції для адаптації і впровадження кращих ідей Національного суддівського інституту Канади в організацію роботи Національної школи суддів України.

Як зазначив Олександр Іщенко: “Національна школа суддів України отримала унікальний шанс вивчити практику організації навчання суддів у одному із найкращих закладів суддівської освіти. Це наш обов’язок скористатися наданою можливістю. Ентузіазм канадських колег, їх готовність поділитися досягненнями та передати досвід, розповісти про сильні і слабкі сторони власної освітньої стратегії в атмосфері відкритого спілкування є потужним стимулом для нашої плідної праці”. Він також подякував керівнику проекту “Освіта суддів – для економічного розвитку” Діані Сімкович та представникам українського офісу проекту за належну організацію і змістовне наповнення стажування.