Національна школа суддів України

Співпраця продовжується та розвивається

9 червня 2021 року в Національній школі суддів України відбулася зустріч з представниками проєкту Ради Європи “Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції України” для планування подальших спільних дій, участь у якій взяли начальники відділів Олександр Коротких і Тетяна Пустовойтова, заступниця начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Тамара Закревська. Проєкт представляли – його менеджерка Натія Джапарідзе, координаторка Тетяна Соколан та асистентка Оксана Корчак.

Учасники й учасниці зустрічі підтвердили взаємну зацікавленість у продовженні співпраці із проведення дистанційного HELP курсу “Вступ до статті 5. Право на свободу та особисту недоторканість”, перший запуск якого відбувся минулого року та викликав бажання багатьох суддів пройти підготовку за цією тематикою.

Окрім зазначеного курсу було досягнуто домовленість про співпрацю з адаптації та впровадження у процес підготовки в Національній школі суддів України інших дистанційних HELP курсів за тематикою, що стосується досудового розслідування; етики суддів, прокурорів та адвокатів у судовому процесі; домашнього насильства.

Представники проєкту повідомили про проведення аналізу судової практики за 2018–2020 роки щодо дотримання статті 5 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, який наразі проводиться. Результати проведеного дослідження та рекомендації експертів буде корисно врахувати не тільки при розробці курсу для суддів першої інстанції , а й поширити інформацію про результати аналізу через фахове видання “Слово Національної школи суддів України”.

У результаті зустрічі сторони висловили готовність до співпраці на базі домовлених напрямків, а також подальшого обговорення інших заходів в рамках пріоритетів обох партнерів.