Національна школа суддів України

Співпраця служб судових розпорядників і судової охорони

2–6 грудня 2019 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення проводить підготовку судових розпорядників місцевих та апеляційних судів.

Директор регіонального відділення Олександр Мартиненко познайомив з програмою підготовки і регламентом роботи, а також з викладацьким складом.

У перший день підготовки суддя Максим Таус провів заняття щодо інновацій у судочинстві, напрямків реформування судової системи.

Суддя Дмитро Парфьоров висвітлить права та обов’язки, що покладаються на судових розпорядників під час судового засідання.

Застосування положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці та договорів про правову допомогу з іншими державами, питання дисциплінарної та матеріальної відповідальності державних службовців обговорить із судовими розпорядниками  суддя Ірина Єдаменко.

Доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Ганна Блінова особливу увагу приділить роз’ясненню норм антикорупційного законодавства, фінансовому контролю та електронному декларуванню державних службовців.

Цікавою й корисною для використання в роботі буде заняття доцента кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України Неонілли Баракатової щодо етики українського ділового мовлення та мистецтва правового письма. Викладачка розповість про особливості правопису із врахуванням основних змін у новій редакції “Українського правопису” до сучасного ділового стилю під час складання проектів судових документів і проведе аналіз типових помилок, що виявляються у діловому листуванні. Під час практичного заняття з використанням роздаткового матеріалу слухачі та слухачки зможуть удосконалити знання фонетичних, орфографічних і лексичних норм ділового мовлення, а експрес–опитування з використанням електронної системи клікерів допоможе виявити рівень засвоєння інформації.

Перший заступник командира військової частини № 3054 Національної гвардії України–начальник штабу Сергій Кісель особливу увагу приділить взаємодії служби судових розпорядників з конвойною службою.

Офіцери територіального управління Служби судової охорони у Дніпропетровської області Сергій Швачка та Микола Шикуло обговорять з завдання та повноваження Служби судової охорони та взаємодію співробітників служби із судовими розпорядниками щодо охорони та підтримання громадського порядку в судах.

У ході  підготовки судових розпорядників відбудеться тренінг: “Надання домедичної допомоги працівниками апаратів судів”. 

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Аліна Бунас зосередить увагу на професійному вигоранні, розповість про покращення навичок комунікації в роботі з людьми з особливими потребами та про психологічні аспекти спілкування з агресивно налаштованими відвідувачами суду.

Повний текст програми підготовки судових розпорядників місцевих та апеляційних судів розміщений на веб–сайті Національної школи суддів України у розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.