Національна школа суддів України

Співпраця суддівських шкіл Іспанії та України

15 грудня 2020 року Національна школа суддів України спільно зі Школою суддів Іспанії у співпраці з проектом ЄС “Pravo-Justice” провели вебінар “Підготовка кандидатів на посаду судді”, метою якого було ознайомлення з досвідом роботи двох суддівських шкіл у доборі суддів і підготовці кандидатів на посаду судді в Іспанії та Україні.

Під час вебінару спікери від двох суддівських шкіл поділилися інформацією з колегами про організацію добору суддів і підготовку кандидатів на посаду судді в Іспанії – суддя Хосе Марія Асенсіо Галлего, начальник відділу зовнішніх та інституційних зв’язків Школи суддів Іспанії, в Україні – Володимир Мазурок, проректор Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці.

Темою для обміну досвідом було також обговорення питань методології підготовки кандидатів на посаду судді, які використовуються двома суддівськими школами. Від іспанської школи із презентацією виступила суддя Клара Карулла Террікабрас, керівниця підрозділу підготовки кандидатів на посаду судді, від  Національної школи суддів України – Ольга Шаповалова, очільниця відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Верховного Суду України у відставці.

Сто три учасника та учасниці вебінару обговорили практику добору та призначення на посаду судді в Україні та Іспанії, порівняли основні підходи до формування програм підготовки майбутніх суддів, які виявилися схожими в обох країнах, а також обмінялися досвідом вирішення актуальних питань, які виникають у ході цього процесу.

Презентації спікерів вебінару можна переглянути за посиланням:  

https://drive.google.com/drive/folders/137vFJeBhD_KammDkTMemS4JBAfzAvlTM