Національна школа суддів України

Співпраця в галузі захисту конкуренції

5 березня 2020 року в місті Києві проректор Володимир Мазурок провів зустріч із представниками Європейського банку реконструкції та розвитку Веронікою Брадаутану та Любов’ю Скорік щодо впровадження спільно з Міжнародною організацією з розвитку права проєкту підготовки суддів щодо застосування антимонопольного законодавства, з питань антидемпінгу та державної допомоги в антимонопольному законодавстві.

Проректор проінформував європейських представників про проєкт Концепції удосконалення законодавства про судоустрій, статус суддів, судочинства та суміжних правових інститутів. Цей проєкт напрацьовано робочою групою з питань розвитку законодавства про організацію судової влади та здійснення правосуддя Комісії з питань правової реформи під керівництвом ректора Миколи Оніщука.

Зокрема, пропонується утворення Вищого адміністративного суду як суду першої інстанції з розгляду адміністративних справ за участю органів влади, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, а також Вищого спеціалізованого суду з питань захисту конкуренції як суду першої інстанції з розгляду справ про порушення законодавства у сфері економічної конкуренції та справ з питань недобросовісної конкуренції.

Було досягнуто домовленості про доцільність проведення семінарів для суддів господарських і адміністративних судів щодо особливостей застосування конкурентного права. Для проведення таких занять сторони визначили необхідність отримання від спеціалізованих судів інформації щодо питань, які потрібно включити до програми семінарів, підбору національних та міжнародних експертів. Проведення відповідних занять заплановано на другу половину 2020 року.

Активними учасниками зустрічі були працівники Національної школи суддів України Тетяна Пустовойтова, Галина Прокопанич, Наталія Алфьорова та суддя Вищого адміністративного суду України Любов Гончар.