Національна школа суддів України

Співпраця з Проєктом ЄС “Право-Justice” II

11 листопада 2021 року в місті Києві ректор Микола Оніщук та начальниця відділу міжнародного співробітництва Тетяна Пустовойтова провели онлайн–зустріч з експертами Проєкту ЄС “Підтримка реформ сектору юстиції та цифровізації в Україні” (“Право-Justice” II) для обговорення та визначення напрямів спільної діяльності у межах нового проєкту.

Від Проєкту “Право-Justice” у зустрічі брали участь головна міжнародна експертка з питань судової реформи Анна Адамська-Галлант, міжнародні експертки напрямку “Покращення суддівської освіти” Компоненту 2 “Правосуддя” Отілія Пакурарі (Румунія) та Анна Скрябіна (Латвія), національні експертки цього ж напрямку Наталія Ребенко та Ольга Срібняк.

У ході зустрічі європейські партнери поінформували керівництво Національної школи суддів України, що Проєкт Право-Justice II є наступником попереднього проєкту ЄС “Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні”, реалізованого в 2014–2021 роках. Його загальною метою є підтримка національних органів влади у зміцненні системи верховенства права в Україні та приведення української системи правосуддя у відповідність до найкращої європейської та міжнародної практики.

Ректор Микола Оніщук привернув увагу партнерів до можливих напрямків спільних дій, зокрема, з проведення міжнародної конференції високого рівня щодо ролі суддівської освіти в удосконаленні правосуддя, підготовки суддів Вищого антикорупційного суду, розвитку співпраці з питань наставництва (менторства), впровадження успішного досвіду модельних судів у навчальні програми для голів судів, керівників та працівників апарату суду, розвиток програм підготовки для працівників Служби судової охорони, вивчення досвіду країн ЄС щодо практики застосування альтернативних методів вирішення спорів тощо.

Сторони детально обговорили та погодили участь Проєкту у запропонованих ініціативах, а також визначили подальші кроки співпраці на наступний рік.