Національна школа суддів України

Співробітництво в сфері прав людини

19 червня 2020 року Національна школа суддів у співпраці з Офісом Ради Європи в Україні провела установчий семінар для 32 суддів-учасників/учасниць дистанційного курсу HELP “Доступ жінок до правосуддя” в рамках проекту “Стамбульська конвенція: інструмент для посилення боротьби з насильством стосовно жінок та домашнім насильством в Україні”.

Вітаючи суддів-учасників/учасниць семінару зі словами подяки за плідну співпрацю з установою суддівської освіти звернулися заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко та національна координаторка Проекту “Стамбульська конвенція: інструмент для посилення боротьби з насильством стосовно жінок та домашнім насильством в Україні” Валерія Ткаченко.

Проректорка Національної школи суддів України Наталія Шукліна звернула увагу на важливість такого партнерства задля впровадження європейських цінностей в сфері прав людини. Вона зазначила, що курси на платформі HELP активно впроваджуються у навчання суддів. Так, тільки у 2019 році 96 суддів успішно пройшли навчання на курсах з питань захисту трудових прав, внутрішньо переміщених осіб, доказів у кримінальному провадженні під наставництвом національних експертів із числа досвідчених суддів, які брали безпосередню участь в адаптації курсів до національного законодавства.

Платформу HELP – основну освітню платформу Ради Європи для фахівців у сфері права – презентувала Кристина Хохлова (співробітник Секретаріату HELP, Офіс Ради Європи), а працівниця відділу гендерної рівності Офісу РЄ Анна Сандеску ознайомила слухачів із навчальним планом онлайн курсу “Доступ жінок до правосуддя”.

Схвальну оцінку суддів отримала презентація “Доступ жінок до правосуддя, гендерна упередженість та Стамбульська конвенція”, яка була  підготовлена професоркою права Шазія Чодхри (Квін Мері Коледж, Лондонський університет (Великобританія)).

Національний контекст курсу та часові рамки були презентовані суддями-тьюторами курсу Миколою Перекопським, Валерією Бабко та координаторкою дистанційного навчання в Національній школі суддів України Тамарою Закревською.

В заключному слові радниця програми Офіс Ради Європи Джена Шерер-Демір побажала успішного проходження курсу.