Національна школа суддів України

Сприйняття та розуміння суддями проблем домашнього насильства

26–27 червня 2018 року в місті Харкові Національна школа суддів України проводить семінар для суддів місцевих судів на тему: “Особливості розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством”.

Цей навчальний курс розроблено Національною школою суддів України у співпраці з громадською організацією “Ла Страда–Україна”, Женевським центром демократичного контролю за збройними силами (DCAF)  за сприянням Програми USAID реформування сектору юстиції “Нове правосуддя”.

Розпочався семінар з відеозвернення Урядової уповноваженої з питань гендерної політики, члена групи розробників навчального курсу Катерини Левченко, яка ознайомила з  основними міжнародними документами щодо попередження та протидії домашньому насильству, зосередила увагу на розвитку нормативно-правової бази забезпечення державної гендерної політики та наголосила на необхідності захисту рівних прав та можливостей жінок та чоловіків.

Віце-президентка  громадської організації  “Ла Страда–Україна” Катерина Черепаха привітала учасників заходу та налаштувала слухацьку аудиторію на досягнення мети семінару –  поглиблення теоретичних знань щодо особливостей розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством, та набуття практичних навичок для вирішення проблемних ситуацій під час розгляду цієї категорії судових справ.

Семінар проведуть судді-викладачі Національної школи суддів України Інна Шелест, Ірина Дем’яненко, Інна Нечипоренко, Діана Цвіра та Олена Саркісян.

Програма семінару включає чотири модулі: “Домашнє насильство: поняття, масштаби та вплив”, “Міжнародні стандарти та національне законодавство щодо протидії домашньому насильству”, “Сприяняття та розуміння суддями проблем домашнього насильства та їх вирішення. Гендерні стереотипи як вплив для судової влади”, “Судова практика у справах, пов’язаних із домашнім насильством”.

Викладачі  проведуть огляд практики Європейського суду з прав людини  та Комітету з ліквідації дискримінації щодо жінок стосовно рішень, пов’язаних із домашнім насильством. Судді розглянуть зміни національного  законодавства в сфері запобігання та протидії домашньому насильству, вимоги Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству”, особливості адміністративного та кримінального провадження в зазначеній категорії справ, шляхи запобігання гендерним стереотипам та упередженням.