Національна школа суддів України

Стан дотримання цифрових прав в Україні

26 жовтня 2021 року в місті Києві відбувся круглий стіл на тему “Стан дотримання цифрових прав в Україні”, організований ГО “Платформа прав людини” із використанням програми “Zoom” та в офлайн форматі. Участь у заході взяли представники Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства інформаційної політики України, Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації, громадських організацій, міжнародних донорських організацій та медіаюристи.

Від Національної школи суддів України участь у круглому столі взяли заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Олександр Іщенко та головний науковий співробітник вказаного відділу Олександр Кравчук.

У ході заходу презентовано Аналітичний звіт, підготовлений у межах проєкту “Моніторинг ситуації зі свободою в інтернеті в Україні”, який містить експертний аналіз всіх порушень цифрових прав за два роки, зокрема, за періоди з травня по вересень 2019 року і з квітня 2020 року по серпень 2021 року. Звіт містить інформацію про найчастіші порушення цифрових прав в Україні, які було зафіксовано за зазначений період, аналіз судової практики, пов’язаної із поширенням інформації в мережі Інтернет, загрози та рекомендації щодо покращення ситуації з правами людини в інтернеті. На основі звіту напрацьовано Рекомендації щодо покращення ситуації з дотриманням цифрових прав в Україні.

Після презентацій відбулися професійні дискусії між учасниками та учасницями з питань доповнення Рекомендацій щодо покращення ситуації з дотриманням цифрових прав в Україні й вирішення інших актуальних питань, пов’язаних із захистом цифрових прав.