Національна школа суддів України

Стан правосуддя: обговорення проблем і перспектив

2 жовтня 2015 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у  IV Судовому форумі Асоціації правників України. Цьогорічний форум об’єднав очільників судової системи, лідерів юридичного ринку, науковців, вітчизняних та міжнародних експертів. 



У ході форуму обговорювалися питання конкуренції юрисдикцій, практична реалізацію принципу верховенства права та справедливого правосуддя,  судова реформа та галузеві законодавчі зміни.

У рамках панельної дискусії під назвою  “Судова реформа на вістрі ножа” ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук розповів про ключові зміни у сфері правосуддя та їх наслідки, окреслив перспективи подальшого реформування.

Микола Оніщук проаналізував  кроки, здійснені  для забезпечення незалежності суду від політичних впливів у питаннях суддівської кар'єри та відповідальності. Ректор наголосив, що оновлені органи судового управління розпочали формування  доброчесних практик у своїй діяльності, що має позитивно відобразитися на  якості правосуддя. Наразі вже суттєво переглянуті підходи до проблеми кваліфікаційної спроможності суддівського корпусу,  дисциплінарної відповідальності суддів, їх освіти – відмітив ректор.

 Суттєвим кроком у встановлені рівності сторін у судовому процесі стали й зміни у сфері сплати судового збору. Зрівняння в обов’язку щодо його сплати для органів виконавчої влади та інших суб’єктів владних повноважень матиме відчутні наслідки, як для вирішення проблеми щодо перевантаженості судів справами, так і для майбутнього справедливості правосуддя загалом - підкреслив Микола Оніщук.

Також ректор торкнувся питання запровадження інституту підзвітності суддів перед суспільством та суддівською спільнотою. Реалізація цього інституту, зокрема, через механізми кваліфікаційного оцінювання суддів допоможе вирішенню питань кваліфікаційної спроможності суддівського корпусу та відновлення довіри до суду.

Усі ці зміни, як вже реалізовані законодавчі, так  і напрацьовані конституційні, покликані повернути громадянам віру у можливість захистити свої права у суді та забезпечити для суспільства гарантоване право на справедливий і публічний розгляд спорів упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом – підсумував ректор.Микола Оніщук розповів також про зміну доктрини суддівської освіти, оновлення системи підготовки кандидатів на посаду судді, та закликав правничу спільноту активно долучатися до наукової та викладацької роботи в Національній школі суддів України задля розбудови ефективного правосуддя в Україні.