Національна школа суддів України

Стандарти взаємодії судової влади та масмедіа

25 травня 2021 року Національна школа суддів України у співпраці з проєктом Ради Європи “Правова освіта у галузі свободи слова в Україні”, Радою суддів України, пресслужбою Верховного Суду, Вищої ради правосуддя провели для суддів–спікерів апеляційних та місцевих судів другий регіональний семінар “Взаємодія між суддями та журналістами”.

З вітальними промовами до учасників і учасниць семінару звернулися ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, голова Департаменту інформаційного суспільства Ради Європи Патрік Пенінкс, голова Ради суддів України Богдан Моніч та адвокатеса, журналістка та ведуча радіо програм Лариса Денисенко. Модератором першої частини був представник Департаменту інформаційного суспільства та ЗМІ Ради Європи Шаїн Аббасов.

Першу сесію онлайн–семінару щодо європейських і національних стандартів відносин між судовою владою та ЗМІ модерувала Ольга Дубінська,  юристка Департаменту виконання судових рішень Європейського суду з прав людини. Голова відділу цього департаменту Павло Пушкар здійснив огляд європейських стандартів щодо взаємодії судової влади та ЗМІ, сфокусувавшись на практиці Європейського суду.

Наталія Богацька, голова Південно–західного апеляційного господарського суду, голова Асоціації суддів господарських судів України, висловила свою думку щодо взаємодії судової влади та ЗМІ при висвітленні інформації про судові процеси та відправлення правосуддя.

Суддя Великої Палати Верховного Суду Дмитро Гудима презентував огляд практики Верховного Суду з розгляду справ про захист гідності, честі та ділової репутації.

Про маніпулювання інформацією про судові процеси, неправдиві новини (фейк–ньюс) щодо суддів і діяльності судів розповіла  медіаекспертка, журналістка, співзасновниця проєкту StopFake Ольга Юркова.

Суддя з Італії Антоніо Таралло поділився досвідом поширення інформації про діяльність судів і взаємодії суддів зі ЗМІ у своїй країні.

Друга сесія була присвячена обговоренню рекомендацій щодо відносин між журналістською спільнотою та судовою владою. Судді мали змогу поспілкуватися з Ольгою Юрковою, адвокатесами Ларисою Денисенко й Людмилою Опришко, а також із суддею–спікером Львівського окружного адміністративного суду, головою комітету Ради суддів України з питань співпраці зі ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями Олександром Сасевичем.

Модераторами загального обговорення виступили Павло Пушкар і проректорка Національної школи суддів України Наталія Шукліна.

Семінар завершився підбиттям підсумків та окресленням подальших перспектив спільної роботи пресслужб судів і ЗМІ.