Національна школа суддів України

Запобігання та протидія домашньому насильству

1 лютого 2019 року в Харківському регіональному відділенні для майбутніх суддів відбувся тренінг з особливостей розгляду справ про адміністративні правопорушення щодо вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Тривалий час проблема домашнього насильства залишалась прерогативою усталених звичаїв і традицій. При цьому будь–яке втручання в сімейні відносини з боку держави та суспільства вважалося грубим порушенням таємниці приватного життя. Така ситуація призвела до перетворення випадків домашнього насильства в латентні правопорушення, які залишалися поза увагою держави та правоохоронних органів.

Зрештою ситуація почала змінюватись із прийняттям в Україні низки нормативно–правових актів, які слухацька аудиторія опановувала під час тренінгу за допомогою суддів Інни Шелест та Інни Нечипоренко.

Викладачі акцентували увагу на необхідності  розуміння майбутніми колегами суспільного значення запобігання домашньому насильству та ролі судді в цьому процесі.

Поряд з вимогами національного законодавства кандидатки та кандидати проаналізували норми міжнародних договорів України у сфері протидії насильству в сім’ї, розглянули рішення Європейського суду з прав людини, якими зафіксовано порушення з боку держави прав людини у випадках, пов’язаних з домашнім насильством.

У процесі тренінгу були висвітлені питання визначення видів домашнього насильства та насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування.

Тренерами було окремо наголошено, що із січня 2019 року систематичне вчинення певних видів домашнього насильства стало кримінально–караним діянням, відповідні зміни були внесені до Кримінального кодексу України.

Майбутні володарі суддівських мантій жваво обговорювали ситуативні завдання, запропоновані для вирішення в малих групах, дискутували з питань кваліфікації правопорушень, передбачених статтею 173–2 КУпАП.

Активна робота під час тренінгу та насиченість його змістовного наповнення матеріалами, дозволили слухачам і слухачкам розвинути вміння розмежовувати домашнє насильство з іншими видами правопорушень, правильно визначати, тлумачити та застосовувати норми права, які регулюють відносини у сфері протидії домашньому насильству.