Національна школа суддів України

Становлення та розвиток судової влади за роки незалежності України

25 серпня 2021 року  Національна школа суддів України та  Львівський апеляційний суд за сприяння Львівського національного університету імені Івана Франка спільно з країнами Польща, Нідерланди та Німеччина провели Міжнародну конференцію з нагоди 30-ти річчя Незалежності України на тему “Судова гілка влади за 30 років незалежності України: здобутки, проблеми та перспективи.  Основний Закон незалежної, правової держави”.

У заході взяли участь представники суддівського корпусу з України, Польщі, Нідерландів та Німеччини, представники Консультативної місії Європейського Союзу, наукової спільноти Львівського національного університету імені Івана Франка, представники Державної судової адміністрації України, Служби судової охорони, адвокатури та прокуратури.

Роботу конференції вітальними словами розпочав ректор  Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Мельник, який від імені академічної спільноти привітав учасників зустрічі у стінах університету та побажав усім державотворчих здобутків. Очільник університету підкреслив, що лише за умови формування високої правової свідомості суспільства  та реального сповідування європейських цінностей ми можемо розраховувати на побудову правової держави.

Проректор з науково-дослідної та науково-методичної роботи Національної школи суддів України Наталія Шукліна висловила слова подяки учасникам конференції та її співорганізаторам – Львівському апеляційному суду та  Національному університету Імені Івана Франка.

Наталія Шукліна зупинилася на здобутках НШСУ щодо реалізації завдань, визначених на законодавчому рівні. Проректор розкрила зміст Концепції національних стандартів суддівської освіти – що є методологічною засадою підготовки та періодичного навчання суддів, а також спецпідготовки кандидатів на посаду судді. Також увагу було приділено Стратегії розвитку суддівської освіти в Україні на 2021-2025 роки, яка визначає мету, стратегічні напрями та основні завдання, на виконання яких має бути спрямована діяльність НШСУ.

Школа впроваджує кращі світові  практики  суддівської освіти, є членом Міжнародної організації закладів суддівської освіти (International Organization for Judicial Training – IOJT) та на регулярній основі обмінюється досвідом у рамках IOJT.

Також НШСУ є установою-спостерігачем у Європейській мережі закладів суддівської освіти (European Judicial Training Network), а тренери школи на регулярній основі приймають участь в англомовних освітніх заходах EJTN.

Національна школа суддів України співпрацює із закладами та установами низки зарубіжних країн, зокрема Канади, Іспанії, Італії, Франції, США, Польщі, Грузії, Молдови, Казахстану, а також із судами, навчальними закладами та науковими установами України на підставі двосторонніх діючих договорів (протоколів) про партнерську співпрацю.

В доповнення теми про  співпрацю суддя, голова Львівського апеляційного суду Петро Каблак зазначив, що цей аспект є дуже важливим  в контексті обміну професійним досвідом, а тому вже стало доброю традицією підписання меморандумів про співпрацю.

У  програму конференції було включено питання щодо ролі Національної школи суддів України в утвердженні високого професійного рівня суддів; континуїтету судової влади в контексті сучасного українського державотворення; реформування судової системи України як ключового елемента забезпечення конституційного курсу держави на вступ до Європейського Союзу, системи європейських цінностей і принципів в Конституції України.

Окремо висвітлювалися питання становлення  адміністративної та господарської юстиції, розвитку цивільного та кримінального законодавства за часи незалежності України, взаємодії інституту правосуддя з інститутом адвокатури в контексті Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021-2023 рр.

Із доповідями на Міжнародній конференції виступили судді: Віталій Затолочний, Ірина Волоско, Тарас Рим; науковці Оксана Грищук, Михайло Микієвич, Степан Білостоцький; суддя Окружного суду м. Кракова Павел Ціран; радник з питань верховенства права Львівського регіонального представництва Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Маркус Ролофс та заступник голови Ради адвокатів Львівської області Уляна Ковна.